АНИ ЦОЛОВА или ИНФОРМАЦИЯТА в ТУНЕЛА на ДОСТОЙНСТВОТО

Както всяка сутрин, скачах от един канал на друг, за да избегна „Суджук гейт“ и поредното неизяснено убийство. Така попаднах на пропитата от възторг Ани Цолова пред „невероятното постижение на българина“ ВЕНСАН ВИНЕЛА, роден преди 20 години в Свиленград. Историята на младежа наистина е сърцераздирателна сама по себе си. Полусляп, той е захвърлен от биологичните си родители /вероятно цигани/ и осиновен от френско семейство. Днес „българина“ Венсан, свири на пиано и пее по гарите В Париж. Шляй-пазарите от коридорите , които не бързат – ръкопляскат, къде от признание, къде от умиление. „Българинът“ е селекциониран в „Гласът на Франция“. Репортажът приключи на български: “ Обичам БАлгариЯ и знам ЕДНО, ДВЕ, ТРИ…“ До тук стигат познанията на младият мъж.
Ани Цолова без малко не се разплака. Видяното и чутото ми напомнят едно събиране в нашето посолство в Париж. Понеже се весвам там за малко, както винаги поех бързо към изхода. Две нашенки ме настигнаха с викове: „Божидаре купи си на всяка цена „Пари мач“ от днеска! На корицата е Силви /Вартан/ осиновила българче!“ Двете жени възхитени точно като Ани Цолова днес, размахваха известното списание. Спрях се и казах с ледено спокойствие: „Ще си купя „Пари мач“ когато видя на корицата Лили Иванова осиновила френско сираче!“
P.S. Съжалявам, че коментариите се отплесват в посока в страни от мисълта ми. Ще бъда конкретен. Докато в София ни се набива „успеха“, на едно наистина щастливо момче от цигански произход, спасено от френско семейство, в същата тази Франция медиите поздравляват „българина“ Фил Филипов спасил от фалит метарлугичен завод! Това исках да посоча: подбора по важност на темите за информация, които се сервират в двете страни. Това в края на краищата ми прилича на разликите в съдържанието на шоколадите от една и съща марка в България и в Европа.

Comments

comments