Македонски метастази

Българите грешат, когато се отнасят с пренебрежение към македонизма, бидейки убедени, „че всичко се знае“

Тези дни в Париж беше представена книгата „Косово“, издание на Института за сигурност на Балканите. Събитието съвпадаше с публикацията на доклада на специалния пратеник на ООН за Косово – финландеца Марти Ахтисаари. На представянето присъстваха посланиците на България Ирина Бокова и на Сърбия Предраг Симич. Там бяха американски и албански дипломати, журналисти и студенти от различни европейски страни, членове на асоциации и фондации,  обикновени граждани, заинтересувани от бъдещето на Балканите. Авторите на книгата изложиха факти и представиха документи за икономическото и социалното състояние на провинцията, което почива предимно върху търговията с наркотици и контрабандата с оръжие. Въпреки присъствието на въоръжените сили на НАТО и на KФОР развитието на косоварската организирана престъпност никога не се е радвало на сегашния разцвет и безнаказаност. Книгата „Косово“ е като предупреждение към всички заинтересувани от сигурността и мира в региона страни. В края на представянето организаторите отговориха на журналистически въпроси.

От името на „ТЕМА“ попитах какво е отношението на албанското правителство към бъдещия статут на провинцията. Отговориха ми, че благодарение на международния натиск албанците проявяват все по-голяма сдържаност относно вероятната независимост или автономност на Косово.

След края на конференцията посланиците и дипломатите първи напуснаха залата. Докато чаках спокойно да дойде моят ред за излизане, две жени – майка и дъщеря, се изпречиха пред мен:

– Вие защо толкова се интересувате от албанците? – уж невинно попита едната.

– Защото нито косоварският, нито македонският проблем може да бъдат решени без албанско участие – отговорих аз.

Лицата на жените се удължиха. Чертите им се изостриха. Гласовете – също.

– Ето! Вие, българите, винаги сте работили с албанците зад нашия македонски гръб! – нахвърли се върху мен по-възрастната.

Изненадата да се озова по силата на обстоятелствата в компанията на две френски македонки не ми попречи да потвърдя позицията си. С това мислех, че разговорът е приключен. Пълна грешка, той едва започваше.

– Вашето правителство ратифицира хартата за правата на малцинствата, а преследва македонците! – изсъска по-младата.

– Аз живея от 40 години във Франция и не споделям прибързаността на българските управляващи, с която подписаха тази харта. Моят пример е Жак Ширак. Той отказа да ратифицира този документ, защото – цитирам – не желае Франция да стане Косово!

– Вас ви е страх да не изпуснете Пирин! – почти изкрещя по-възрастната.

– Вижте какво, македонците в България не са паркирани в резерват, както индианците в Колорадо. Македонци има в София, Русе, Варна, Пловдив и къде ли не. Те са равноправни български граждани.

– Щом като са равноправни, защо забранявате езика им?! – с нескрита злоба попита майката.

– Моля ви, не ми говорете за този измислен по нареждане на Сталин сръбско-български език! – на свой ред повиших тон.  – Освен това аз съм български македонец и по-добре от когото и да било съм запознат с македонския въпрос, защото всяка година ходя в селото на дядо ми в Егейска Македония.

Двете се вцепениха за момент. Аз използвах паузата, за да се откъсна от тях. Не бях направил и две крачки, когато чух:

– Вие значи сте от тия, които са чели български книги и се правят на българи! – извика с презрение младата жена по мой адрес, докато майка є ме обвиняваше в предателство.

Ако двете жени бяха мъже, много вероятно беше нашият спор да завърши с ритници.

С приемането на България в ЕС част от европейското семейство стават също нашият език и писменост. Така че този вид срещи са неизбежни. 60-годишната македонска република не разполага с друга история освен с българската. Българите грешат, когато се отнасят с пренебрежение към македонизма, бидейки убедени, „че всичко се знае“. В самата България никакъв учебник все още не е описал пагубната дейност на Държавна сигурност и БКП за насилственото македонизиране на Пиринска Македония през периода 1946-1948 г. и последствията от това. Подхранва се и илюзията за българско самосъзнание у внуците на българи от Македония или другаде.

В Европа такова понятие отдавна не съществува. Дядото на Никола Саркози е унгарец, а този на Мишел Платини – италианец. Никой не се интересува от тяхното произходно самосъзнание. В Европа с изключение на крайната десница повече никой не си служи с понятието „народ“. На негово място се говори за „общество“. Народността беше заменена с гражданство. Всичко се ръководи от един-единствен закон: права и задължения.

В европейските и в американските университети от години се изучава македонски език и история. По тази „специалност“ на Запад работят повече професори и студенти, отколкото по българска филология! Българите за разлика от македонците от „Републиката“ не разполагат с лоби в Европа. Чиновниците от Брюксел и Страсбург са изключително чувствителни към регионалното развитие, култура и традиции. Фондове в защита на правата на малцинствата текат редовно към оплакващите се от преследване. Появата на България в европейските институции се превръща в заплаха за архитектите на македонската нация. Поради това, вместо да поздравят зачитането на кирилицата от ЕС, те губят самообладание, завиждат и злобеят.

В Страсбург всички депутати знаят, че  първата столица на Франция по времето на император Карл Велики е бил град Ахен, който днес е в Германия. Едва ли някой от тях е чувал, че Охрид е бил столица на България. Ето защо една „Бяла книга“, съдържаща кратка история на България, ще бъде по-полезен подарък за еврочиновниците от нашите луканки.

Автор: Божидар Чеков

официален сайт: www.kajeteda.com

фейсбук група: www.facebook.com/kajeteda

Свързаните теми:

За да подкрепите движението „ДА“ и получите информация за предстоящи събития и дейности, може да се запишете в мейлинг листата, като попълните контактната форма и натиснете бутон „Подкрепям“

*(задължително поле)
  • Устав на Сдружение „ДА“, може да бъде изтеглен ТУК
  • Молба за членство в сдружение „ДА“ , може да бъде изтегленаТУК

– – –

  • Официална страница на Сдружение Българска Демократична Алтернатива -“ДА“:

http://www.kajeteda.com/

  • Официална фейсбук страница на Сдружение Българска Демократична Алтернатива -“ДА“:

http://www.facebook.com/kajeteDA

Comments

comments

About bojidar