Нашествието от изток

За голяма част от французите Източна Европа започва след Венеция и свършва някъде преди Китай. От набезите на Атила до авантюрите на Мишел Строгов предразсъдъци и реалност се преплитат в съзнанието на западните хора. Кога от незнание, кога от заблуда, „изтока” е завит в мистерия. Независимо от възхищението към талантите на Михаил Баришников, Марк Шагал, Ромен Гари, Исмаил Кадаре, Южен Юнеско и много други, между редовете прозира редовно въпросът: „Хората от изток като нас ли са или са различни?”

Този въпрос редовно попълва цели коли в списанията, когато дойде време за плажно четене. Това лято, темата е изключително конкретна и съвсем далеч от изкуството. Тя засяга непознат до момента рестеж на престъпления, заплашващи спокойствието и личната собственост на французите. За първи път се появиха драматични заглавия: „Мафиите дошли от Изток!” или „Мафиите, които разграбват Франция”!

Според журналистите, позоваващи се на съдебни и полицейски протоколи, страната е в ръцете на три престъпни езико-етнически групи. Първата е съставена от „русофони” (рускоговорящи) – грузинци, арменци и чеченци. Във втората са румънскоговорящи –  цигани, нецигани и молдовци. В третата група са: българи, албанци и латвийци.

Рано сутринта на 4 юни т. г. френската полиция предприе мащабна акция в няколко града – Ница, Марсилия и Бордо. Арестувани са около 40 представители на руската мафия, начело с 38-годишния чеченец Артур Юзбашев. Всички негови „съотборници” са родом от Кавказките републики. Изглежда, че около бъдещите Олимпийски игри в Сочи, недвижимите имоти, ресторантите и нощните заведения са привлекли прекалено много „вори в законе”. Редовните стълкновения и убийства между собственици и кандидат-собственици са принудили някои от тях да се преселят във Франция. Добре организирани, те се посвещават на обира на вили в заможните квартали. Интересуват ги само скъпоценни камъни и златни бижута, защото са лесно преносими. Дестинацията в повечето случаи е Анверс. Там арменски търговци ги изкупуват, преработват и препродават. Въпреки дистанцията от 3 000 километра, която дели черноморското крайбрежие от Лазурния бряг, уреждането на сметки между различните кланове не спира.

През май 2011 година в Ница падна убит от два куршума в главата 56-годишният Абдула Ерзаннукаев. Владимир Янашия не е по-късметлия. Попаднал на засада в Марсилия, той се спасява скачайки през един прозорец. Два месеца след престрелката Владимир издъхва след като бива надупчен от 7 куршума. През 2012 година на подсъдимата скамейка в Ница е изправен арменецът Мирдат Асатриян, познат на Лазурния бряг като Миро. До него с белезници на ръце, са 21 арменци – професионални крадци. Бандата пласира плячката чрез Тевос Сафариян – бижутер в Швейцария, издирван от Интерпол. Шефът на бандата е осъден на 18 месеца затвор. Докато Миро и Юзбашев са на „сянка”, арменецът Едуард Магариян и чеченецът Абдула наричан Австриеца се срещат, за да уредят съперничеството мужду двата клана. Уговорена е вечеря в квартирата на бившата съпруга на Мирдат Асатриян. Вместо да се споразумеят обаче, двамата се скарват жестоко. Стига се до ръкопашен бой и стрелба. В престрелка загиват и двамата „преговарящи”.

През месец март т. г. в Бордо бе изправен пред съда румънският гражданиш-юн Дан Григоре Драгос, познат с псевдонима Японецул. Неговата специалност е „разтоварването” на тирове по време на нощния им престой по паркинги на магистрали. Стоката е добре подбрана – хладилници, компютри, шампанско, парфюми… Чрез няколко прехвърляния в различни превозни средства с фалшиви документи, плячката се насочва за разпродажба към Източна Европа. Печалбата от незаконната дейност на Японецул надхвърля 3 милиона евро. Човекът е патриот. Той инвестира парите си в хотели и дискотеки в родния си край – Марамуреша, в подножето на Карпатите. Горд от постиженията си Дан Григоре снима видеоклип, в който показва богатствата си и го качва на You Tube. Френската полиция го сваля и тръгва по следите на забогателия румънец. Японецул бе осъден на 6 години лишаване от свобода. Веднага след разбиването на румънската банда кражбите с взлом в региона намаляха с 80 %!

Друг виден „балкански представител” е босненският циганин – Фехим Хамидович. Той бе осъден тази пролет на 7 години затвор. Начело на мрежа от малолетни крадци, предимно момичета, той ги обучава в джебчийство и просия. По-големите – в проституция. Всяко дете е длъжно да му донесе по 300 евро на ден. В случай на неизпълнение на „нормата” момичетата понасят физически наказания. Следователите разкриха, че част от персонала на Фехим е „закупен” от изнемогващи родители в бившите югославски републики. Търговията с деца, предназначени за работна ръка на действащата мафия, е непозната във Франция. В същото време бяха разкрити първите случаи на корупция в средите на френската администрация. Полицията озадачена от големия брой болни от хепатит циганки откри, че всички те са снабдени с редовни документи за продължителен престой във Франция, необходим за… лекуване.

Българските представители се подвизават в три дисциплини:  наркотици, проституция и обири на банкомати с фалшиви кредитни карти. Баронът на кокаиновия трафик – Брендо, вероятно ще се обиди много, ако прочете, че във Франция са го прекръстили на БрендА. Друго име освен неговото медиите не споменават. За сметка на това се изреждат малко или повече оповестените в близкото минало арести на български кораби и яхти в Испания, Италия и Португалия. На френско-испанската граница са хващани редовно коли „мулета” с десетки килограми кокаин в багажниците. В началото на годината в Испания бяха арестувани двама български граждани носещи 1 милион и 800 хиляди евро в брой! Според френската полиция, българите вече не са само преносители на „пудрата” от Централна Америка за Европа, но са овладели също така и разпространението ѝ.

Във Франция пазарът на хероин се държи от албанци. През май т. г. бе арестуван Насер Келменди – косовар албанофон, фигуриращ в американския списък на най-големите криминално проявени в света. Хероинът е сериозна работа. Той изисква преработване на суровината, разпределение на производството и неговото пласиране. Мрежата на Насер Келменди започва от Турция, минава през Балканите, Италия, Швейцария, Белгия, Холандия, Германия и Франция. Лаборатории и складове действат навсякъде където има албански общности. Парите от печалбите се инвестират в недвижими имоти и хотели по брега на Адриатическо море.

Картината относно представителността на източноевропейците няма да е пълна, ако се вземат предвид единствено криминалните хроники. За персонала в казината на Лазурния бряг руският език е задължителен. Яхтите на новобогаташите с нищо не отстъпват на арабските принцове. Навремето дедите им са дошли на коне и са похарчили цели състояния под палмите на Кан и Ница. Днес внуците кацат с частни самолети и влизат в бижутерските магазини и луксозни ресторанти с подчертано самочувствие. Роденият в далечен Урал Димитри Риболовлев закупи за 200 милиона евро футболния отбор на Монако. Станал поданик на княжеството, руснакът се настани в сграда от 2 000 кв.м., като плати за нея 235 милона евро кеш.

Това лято, под плажните чадъри на Франция, присъствието на хора дошли от другата част на Стария континент беше обилно и разнообразно описано. Миграцията в Европа винаги е била само в ед

Божидар Чеков

Божидар Чеков

на посока, от Изток на Запад. До въпроса „защо е така” все още не се стигна. Може би защото отговорът не е само един.

Париж 24 август 2013г.

Comments

comments