Нова книга на Румяна Угърчинска излезе във Франция

ВИДЕО:

[vimeo]http://vimeo.com/78511458[/vimeo]

През годините е имало многобройни опити Муамар Кадафи да бъде свален и убит, но в различните периоди от 40-годишното му управление е имало различни интереси, заради които тези опити не са успявали. Това разкри в студиото на „Денят започва“ разследващата журналискта Румяна Угърчинска, автор на книгата „За кожата на Кадафи“.

Един от първите опити е още след като Кадафи сваля с преврат крал Идрис, но тогава „Италия и Америка много бързо решават, че може би ще успеят да преговарят с този млад офицер и ще успеят да си запазят големите петролни договори“. Затова и големите опити от 70-те години са предотвратени.“Има ред такива примери, включая и Източния блок, заедно с България са предупредили Кадафи през 1986 година за бомбардировките, така наречената „Операция „Елдорадо Каньон“, допълва историята Румяна Угърчинска. Войната срещу Кадафи по време на арабската пролет, когато той в края на краищата е свален, е готвена около година с помщта на Катар, казва още Угърчинска.

За случая с българските медици тя добавя по-скоро детайли към вече известното. „Може би съм дала светлина върху теми, които по-малко са били засегнати и най-вече за замърсената кръв, от къде идва и как и ползвана и начина как е било приговарято 2-3 години за да бъдат освободени“, казва журналистката.

Вижте интервюто на Румяна Угърчинска за нейната книга „За кожата на Кадафи“ в предаването „Денят започва“.

Comments

comments