Техникум свети Климент Охридски

Извън спора кой подкокоросва студентите, бие на очи фактът, че настоящите управляващи нямат нужда от висшисти! Българският преход от комунизъм в капитализъм приключи. Каквото можеше да се продаде – се разпродаде. Някои от продавачите станаха банкери, а внушителна част от министрите и депутатите осъмнаха – хотелиери. Индустриалният туризъм се нуждае единствено от сервитьорки. За тази професия не е нужен университет. Един техникум е достатъчен.

Земята се разграби от десетина арендатори, които ползуват само трактори. Децата на Неменклатурата изкараха по някой стаж на Запад и се вляха в монополите на “Татко носи, мама меси”. Единственият персонал, от който се нуждаят, са дебеловрати телохранители. В това отношение “Правосъдната система” замести ВИФ. Всеки оправдан мъжага е сигурен да си намери работа. Системата приличала на феодална?! Какво от това? На който не му харесва, да емигрира!

Странни времена наистина. Когато ние бяхме студенти, властта ни подслушваше и биеше през пръсти всеки, който погледнеше на Запад. Сега обратното. Управляващите не желаят мислещи и свободни млади хора да им мътят водата. Местата са запазени за собствените им деца. Информатиката, техническия прогрес, офшорните преводи улесняват закрепостяването.

божидар чеков

божидар чеков

Задуха попътен вятър за всички недоволни. Освен това, запретнали ръкави в Европа, нашенците издържат стари и болни родители. Тяхната загриженост разтоварва държавата и съответно гарантира рахата на управляващите. Студентите са в капана на прехода. Те го съзнават и това е по-важно от подозренията около искреността им.

Comments

comments