Открих границата на безочието!

Божидар Чеков

Божидар Чеков / Париж

Избягвам личните нападки, освен ако не става дума за честта на България. Оставям вие, приятелите и читателите да прецените, в настоящия случай, дали постъпвам правилно.
През 2009 година на европейските избори НДСВ печели 8%. Водач на листата е Миглена Кунева, по това време еврокомисар, представител на България в Брюксел. Лозунга на партията е: „Европейското лице на България“. Като бивш служител в пропагандния апарат на БКП, госпожа Кунева владее отлично силата на лозунгите. Стотици билбордове с нейния образ гледат настоятелно българските избиратели. И те ѝ гласуват доверие. НДСВ получава два мандата. Между другото, истинският спасител на листата НДСВ от окончателното му елиминиране се оказва Ахмед Доган, който дава нареждане на избирателите си да гласуват за партията на Симеон Сакскобурготски. Избрани са Кунева и Антония Първанова. Последната е замесена в някакви фармацевтични далавери, но реномето на Кунева служи за оправдателен чадър. Веднъж изборите приключили, Миглена пренебрегва гласуваното ѝ доверие, като се отказва от мандата си. Поради липса на време, загадъчното отдръпване на дамата е оставено на страна и на нейно място в Страсбург е пратен невзрачния човечец Станимир Илчев. Неговият син Владимир Илчев развява знамето на „Европейското лице на България“ в испанските затвори за сводничество, но това не пречи на никой. Малко след това избухна бомбата за назначението на Кунева за администратор в управителния съвет на френската банка Париба. Според нея, тя била „избрана“. Защо е друга загатка. Няма по-грозен и явен пример за използване на обществена позиция в услуга на лични интереси. Шпагата мeжду думи и дела на Миглена Кунева не може да носи друго име освен безочие или гьонсуратлък. В своята страница Wikipédia Кунева се опитва да се изплъзне от обвинението за „Конфликт на интереси“, като се позовава на Етичната комисия към Европарламента. Други еврокомисари като Гюнтер Ферхойген и Бенита Фереро също преминали в частния сектор. Това е така, с тази огромна разлика, че те не са захвърляли своя избирателен мандат, както постъпи Кунева. И още една значителна подробност. Кунева не беше осъдена за „Конфликт на интереси“, не защото беше невинна, а защото Европарламента не разполагаше със закон, който да осъжда подобни случаи. Преминаването на българката от Комисията в Банката повдигна в Европа (за разлика от България) вълна от възмущение. 160 Неправителствени организации се обединиха срещу подобни действия и наложиха нов правилник, който забранява за 3 години на Еврокомисарите да продават натрупаните в Комисията познания.
След всичко случило се считам, че Миглена Кунева след като се подигра с българските избиратели, след като злепостави България в очите на европейците, призивите ѝ за нов морал в политиката, като има пред вид себе си, са истинско безочие. Глутницата службогонци, която върти опашки около нея ми помогнаха да открия границата на безочието. Тя се казва СЛЕПОТА!

Comments

comments

About bojidar