Божидар Чеков: българите в чужбина трябва да имат представители в НС

ВИДЕО:

[vimeo]http://vimeo.com/81488786[/vimeo]

Цялото интервю за агенция БГНЕС, може да бъде прочетено – ТУК.

Когато има протест, това е резултат на някаква несправедливост и понеже думата несправедливост засяга всички български граждани, бих искал да задам въпрос на студентите – къде бяха те, когато заплатите на ОЦК-Кърджали не бяха платени.

божидар чеков

божидар чеков

Това каза в „Студио БГНЕС“ пред Явор Дачков журналистът Божидар Чеков.

За протестите на българи в Лондон, например, той посочи, че всички трябва да реагират, защото едно обществ

о като българското отдалече се забелязва неговото разединение. „При българите всеки се е сгушил в своя си ъгъл и се оплаква от своите проблеми, без да гледа другите проблеми. Новата емиграция не се ползва с уважението, с което старата емиграция се ползваше. Това е съвсем друг тип емиграция. Нас ни уважаваха, защото се борехме за нашите права във Франция – за правата на българите, руснаците за всички. Новата вълна емигранти не се интересува от несправедливостта в самата България и поради това не е уважавана. Когато става дума за права, те се постигат с борба, категоричен е журналистът.

В чужбина ме питат какво става в твоята България и аз им изброявам какво тласка хората в чужбина. Ние имаме 30% българи в чужбина, просто няма друга такава държава. Как е възможно българите да търпят такова нещо, такава несправедливост, каза Чеков. Той добави, че всеки протест е много симпатичен, но това което стана досега показва липса на политическа култура, защото не може всеки ден да се протестира и да има резултат. Хората трябва да се обединят да се организират и да имат една цел. В България всеки понеделник всеки излиза с някаква цел, различна от останалите и така се размива целта. Аз избрах една цел – от 22 години в България казвам, че трябва да има равнопоставеност между българите, само равнопоставеност тук ще осигури равнопоставеност на българите в Европа, заяви Чеков.

Запитан защо няма равнопоставеност, той припомни, че българската Конституция беше направена на бърза ръка и първата й цел беше да запази партията. „Тази партия успя да изключи от Конституцията българската демокрация“, допълни Чеков.

Той каза, че българите в чужбина единствени в Европа имат право да гласуват и да пращат пари, но няма право да се кандидатират и да бъдат избирани.

„Сега емиграцията е различна, всеки се занимава с неговото си коремче, с неговото си изследване и с неговата си стипендийка и само като му отнемат парите излиза вече на улицата, но малко късно е. Аз във всичките ми книги описвам моя поглед към българите в чужбина с мои пътеписи и приключения по света. Наричам случките четирилистни детелини, защото са интересни. Един приятел ми се обади и ми поиска 10 книги, защото една библиотека се интересувала от български книги. Библиотеката се оказа, че е на затвора Лесонте – там нямало български книги. Стреснах се и разбрах, че търсенето на български книги е за затворите. Това е един от разказите, който описвам. Много хора ме питат защо се занимаваш с тези. Казвам, че има много поговорки – човек може всичко да избере, освен майка си. Човек всичко може да избере, освен народа си. Приемам моя народ такъв, какъвто е, въпреки че съм избягал от една система и се борих срещу системата, но не мога да се откажа от моя произход, подчерта Чеков. Имах тогава живот с двойно дъно, защото съм един от примерите защо се връщам в България. Моят дядо е съратник на Гоце Делчев от Гръцка Македония. Мои братовчеди са донесли костите на Гоце Делчев в София, моят дядо е бил гений. След Илинденското въстание той лежи три години в Битолския затвор. Той идва след това в София да си изкара хляба с везане на македонски колани на пазара. И минава един министър и вижда това македонче с този талант и го праща във Франция. Дядо ми е първият човек допуснат до тайните на копринената индустрия в Лион. И се връща в София и строи три фабрики за коприна – всички канапета в двореца, пердета и т.н. са от дядо ми направени, разказа Божидар Чеков.

Той посочи, че много се е замислил за българската цивилизация. „Когато видях, че изнемогващи хора, защото протестите са в резултат на изнемогване, почти щяха да се избият помежду си, аз си зададох въпроса какво е нивото, къде се намираме ние. Открих, че всичко, което се говори за това какво сме дали на света не е точно така, трябва много да се внимава за фактите. В смисъл Кирил и Методий не са българи и никъде не пишат нищо за България, идеята е тяхна там, а Климент Охридски създава църковно-славянска писменост. Българите пишат в манастирите с векове на църковно-славянски език. Първият учебник, книга с букви съвременни се казва „Рибен буквар“, той е издаден в чужбина през 1824 г. И сравних какво е ставало другаде през това време. В чужбина Пушкин не е писал на църковно-славянски език, той не е чел „Рибен буквар“. По-внимателно с хваленето. Първата българска книга -роман е написана в чужбина – това е „Под игото“. Първите вестници са от чужбина. Търновската Конституция е копие на белгийската. Парламент, вот, диспут, опозиция, всичко това са френски думи, нашите хора внедряват тук нещата, а защо днес това не става?! Защо всеки се мушка в някакъв коридор и се покрива. Сред българите от България срещам отрицателно мнение за българите от чужбина. Както вече срещам и отрицателно мнение сред българите в чужбина за българите в България. Да си кажем откровено какви сме, да престанем да хвалим гимнастичките, тези художници, тези цигулари, които за мен са папагали, в сравнение със славеите“, подчерта Чеков.

Излезе статистиката, че българските ученици знаят да смятат, но не знаят да мислят. Ние не знаем да мислим. Това което чувам по протестите, тези думи, отговарят на начина на мислене на българина – призовавам ви: размислете се върху това. Никой на Запад няма такава схема на мислене като на българите – увод, изложение и заключение. Имаме заключение – сини и червени, който не скача е ченге. На Запад не се мисли така. Мен ме задължиха в чужбина да мисля с теза, антитеза и синтеза – да се сравнява. На съмнение нищо не се приема. И така беше комунизмът представен на Запад, но не успя да се наложи. Западният човек е прагматичен, той сравнява и избира. В една Франция не е само левицата на власт – сменя се. Никой не е убеден окончателно, че на ляво е изходът или че е надясно. Докато в България има циментирани позиции на хората. Никой не се съмнява в казаното от неговия любимец. И тук се търсят спасители – кой ще дойде да ни спаси, добави Чеков.

За изборната система в чужбина и за тази тук в България, журналистът каза, че е въпрос на чест в чужбина участието в изборите на гражданите. „Там бюлетините се броят пред всички. В България се броят при закрити врата. Френските бюлетини са с формат 10 на 15 см. Ние от 90-та година гледахме известно време цвета на бюлетините, то и сега е така. Никъде по света няма бюлетини 1 метър. Като кажа във Франция, че тук може да бъде анулиран един глас, защото химикалката не е тази, която проф. Константинов е рекъл да бъде, хората не вярват. Българите пътуват, ама само да пазаруват, сравнението е майката на знанието, а не повторението. Във Франция няма ЦИК, ЦИК има само в Москва. Каква е тази система в България? Причината за блокажа на развитието на България, системата е блокирана не защото хората са лоши, а защото измислиха централизирана система – копие на предишната система, квоти навсякъде. Как може управляващите да имат квоти във всички институции? Как може в един мач съдията да бъде част от единия отбор. ЦИК е поставена от мнозинството от НС. Най-мощната партия е тази на Борисов и тя блокира всичко, независимо от действията на правителството. Не може да има правосъдна система с квоти. Защото тези, които управляват са длъжници на тези, които са ги назначили. Системата е блокирана. БКП, която е основата на промените и на всички партии, защото Луканов си създаде опозиция, но в България до днес няма истинска опозиция, всичко е привидно, и за нещастие хората затова предпочитат чужбина, терминал 2“, коментира Божидар Чеков.

Привидното плуване, води до истинско давене. Българите много често казват на мен не ми харесва. Правителството на една държава отговаря за сигурността на хората в границите, в които е държавата. Едно правителство отговаря за образованието на хората в държавата и отговаря за здравето на хората. И трите неща са под въпрос днес. Да преглътнем различията си, България има резерви – 3 милиона души в чужбина, които се увеличават. И тези резерви могат да се ползват при положение, че правата на тези хора тук биват зачитани и тези хора да започнат да се връщат. А не кой ще бъде начело, за да промени начина на сметки, не, парите ги няма, без пари не става, каза Чеков. Аз винаги съм бил противник на системата, а не на хората. Всеки може да вярва в каквото си иска, но да сравнява. Резултатът на комунизма няма смисъл аз да го казвам, а въпросът е какво правим сега с тези хора, които живяха 45 години и техните деца, заяви Чеков.

Той е убеден, че трябва да има зачитане на правата, хората трябва да имат избирателен район в чужбина. Българите в чужбина трябва да имат свои представители в парламента. Във Франция има 12 депутати от чужбина и 11 сенатори. Там нямат агенция за французите от чужбина. Българите в чужбина трябва да имат представители в парламента там. Говоря за защитаване на интересите на българската нация. Аз отказвам да участвам в такива избори, които не са избори. Ние в чужбина, когато пускаме бюлетини, те се вземат от там и се занасят в ЦИК, следователно те решават след това къде да ги пратят, ние в чужбина се оказва, че гласуваме с пълномощно за ЦИК. Трябва да имаме наш представител в чужбина. Във Франция хората са рязали глави за равнопоставеност. След като отрязват главата на краля, те пишат хартата за правата на човека, след това правят Конституция и кадастър, защото благородниците тогава са били освободени от данъци. Всеки квадратен метър във Франция носи доходи на държавата. В една държава кадастърът определя източниците на доходи за държавата, това е основата на равнопоставеността. Хората тук не си дават сметка, че са сложили на котлона тенджера със залепен капак и той ще гръмне. С тези пари в избирателната система, с липсата на видимост, не на прозрачност, без участието на обществото в избирателната и съдебната система, ако продължаваме да вървим заднешката в Европа, предвиждам

божидар чеков

божидар чеков

неприятни събития в България, каза още Чеков. /БГНЕС

София / България

Comments

comments

About bojidar