Чеков: привидното плуване, води до истинско давене

ВИДЕО:

[vimeo]http://vimeo.com/81544974[/vimeo]

Цялото интервю за агенция БГНЕС, може да бъде прочетено – ТУК.

..

Божидар Чеков

Божидар Чеков

Излезе статистиката, че българските ученици знаят да смятат, но не зна

ят да мислят. Ние не знаем да мислим. Това което чувам по протестите, тези думи, отговарят на начина на мислене на българина – призовавам ви: размислете се върху това.

Това каза в „Студио БГНЕС“ пред Явор Дачков журналистът Божидар Чеков.

Никой на Запад няма такава схема на мислене като на българите – увод, изложение и заключение. Имаме заключение – сини и червени, който не скача е ченге. На Запад не се мисли така. Мен ме задължиха в чужбина да мисля с теза, антитеза и синтеза – да се сравнява. На съмнение нищо не се приема. И така беше комунизмът представен на Запад, но не успя да се наложи. Западният човек е прагматичен, той сравнява и избира. В една Франция не е само левицата на власт – сменя се. Никой не е убеден окончателно, че на ляво е изходът или че е надясно. Докато в България има циментирани позиции на хората. Никой не се съмнява в казаното от неговия любимец. И тук се търсят спасители – кой ще дойде да ни спаси, добави Чеков.

За изборната система в чужбина и за тази тук в България, журналистът каза, че е въпрос на чест в чужбина участието в изборите на гражданите. „Там бюлетините се броят пред всички. В България се броят при закрити врата. Френските бюлетини са с формат 10 на 15 см. Ние от 90-та година гледахме известно време цвета на бюлетините, то и сега е така. Никъде по света няма бюлетини 1 метър. Като кажа във Франция, че тук може да бъде анулиран един глас, защото химикалката не е тази, която проф. Константинов е рекъл да бъде, хората не вярват. Българите пътуват, ама само да пазаруват, сравнението е майката на знанието, а не повторението. Във Франция няма ЦИК, ЦИК има само в Москва. Каква е тази система в България? Причината за блокажа на развитието на България, системата е блокирана не защото хората са лоши, а защото измислиха централизирана система – копие на предишната система, квоти навсякъде. Как може управляващите да имат квоти във всички институции? Как може в един мач съдията да бъде част от единия отбор. ЦИК е поставена от мнозинството от НС. Най-мощната партия е тази на Борисов и тя блокира всичко, независимо от действията на правителството. Не може да има правосъдна система с квоти. Защото тези, които управляват са длъжници на тези, които са ги назначили. Системата е блокирана. БКП, която е основата на промените и на всички партии, защото Луканов си създаде опозиция, но в България до днес няма истинска опозиция, всичко е привидно, и за нещастие хората затова предпочитат чужбина, терминал 2“, коментира Божидар Чеков.

Привидното плуване, води до истинско давене. Българите много често казват на мен не ми харесва. Правителството на една държава отговаря за сигурността на хората в границите, в които е държавата. Едно правителство отговаря за образованието на хората в държавата и отговаря за здравето на хората. И трите неща са под въпрос днес. Да преглътнем различията си, България има резерви – 3 милиона души в чужбина, които се увеличават. И тези резерви могат да се ползват при положение, че правата на тези хора тук биват зачитани и тези хора да започнат да се връщат. А не кой ще бъде начело, за да промени начина на сметки, не, парите ги няма, без пари не става, каза Чеков. Аз винаги съм бил противник на системата, а не на хората. Всеки може да вярва в каквото си иска, но да сравнява. Резултатът на комунизма няма смисъл аз да го казвам, а въпросът е какво правим сега с тези хора, които живяха 45 години и техните деца, заяви Чеков.

Той е убеден, че трябва да има зачитане на правата, хората трябва да имат избирателен район в чужбина. Българите в чужбина трябва да имат свои представители в парламента. Във Франция има 12 депутати от чужбина и 11 сенатори. Там нямат агенция за французите от чужбина. Българите в чужбина трябва да имат представители в парламента там. Говоря за защитаване на интересите на българската нация. Аз отказвам да участвам в такива избори, които не са избори. Ние в чужбина, когато пускаме бюлетини, те се вземат от там и се занасят в ЦИК, следователно те решават след това къде да ги пратят, ние в чужбина се оказва, че гласуваме с пълномощно за ЦИК. Трябва да имаме наш представител в чужбина. Във Франция хората са рязали глави за равнопоставеност. След като отрязват главата на краля, те пишат хартата за правата на човека, след това правят Конституция и кадастър, защото благородниците тогава са били освободени от данъци. Всеки квадратен метър във Франция носи доходи на държавата. В една държава кадастърът определя източниците на доходи за държавата, това е основата на равнопоставеността. Хората тук не си дават сметка, че са сложили на котлона тенджера със залепен капак и той ще гръмне. С тези пари в избирателната система, с липсата на видимост, не на прозрачност, без участието на обществото в избирателната и съдебната система, ако продължаваме да вървим заднешката в Европа, предвиждам неприятни събития в България, каза още Чеков.

/БГНЕС, София, 10.12.2013г.

Comments

comments