Нов грабеж на националното богатство

Чета възторжени писания относно инвестицията в Сапарева баня. Става дума за един гигантски строеж на хотел, който включва най-топлата минерална вода на Балканите. Архитектурата е абсолютен кич, някаква карикатурна имитация, нещо междинно между Лувъра и Пантеона. Сградата няма абсолютно нищо общо с българския бит и природа. Собствеността на хотела и извора става руска.

Този инвестиционен “успех” щял да отвори много работни места… Сделката повдига два въпроса: Кой подписа продажбата на Сапарева баня и коя гарга изпи мозъците на възторжените български коментатори?

Току-що се връщам от най-доходната туристическа дестинация в света – Мексико. Хотелите са чужда собственост, а работниците – мексиканци. Една стая струва на туриста 200 долара на нощ, а мексиканските чистачки получават по 10 долара на ден. По този начин поданиците на най-печелившата дестинация са експлоатирани безжалостно, за сметка на чуждите собственици.

Но Мексико е страна, която била покорена със сеч от испанците. България е “свободна”. Разграбването на нейната собственост и природа се извършва от българи. Вместо развитие на битов туризъм, който да осигури прехрана на местното население и да запази природните дадености, се търси “инвеститор”, който се нуждае от чистачки, готвачки и теляци!

Божидар Чеков

Париж, 4.02.2014 г.

Comments

comments

About David Asenov