Олигарсите произвеждат управляващите в Украйна

Така изглежда една европейска столица през февруари 2014 г. Това е война, истинска война. Снимка: Ройтерс

Да се мисли, че украинците могат да се оправят сами, е илюзия. Украйна е много голяма, много богата и много, много зависима. Нейният външен дълг надхвърля 30 милиарда долара. Корупцията е на всички етажи в администрацията ,а еззаконието е на власт. Всички избори са манипулирани. Правосъдната система не работи. След Ялта на нейна територия освен кореняци украинци, остават поляци, етнически руснаци,  католици,  и православни. Има спорове за езика. Обща е само измамата. Украинският народ е един измамен народ.
Олигарсите са тези, които произвеждат управляващите, и които ги сменят като носни кърпи. Медиите са техни. “Героинята” Тимошенко вдигна цените на газа с 30%, а Путин ги “свали”. За пазарна икономика ли става дума или за игра на лъжлив Петър? Лазаренко изнесе милиарди и избяга на Запад. Десетки са украинските милиардери, чиито пари намериха убежище в Европа и Швейцария. Агенциите за кредитен рейтинг свалят всеки ден оценките на Украйна. За да спаси положението, ЕС зове МВФ на помощ. Това означава допълнително затягане на примката около врата на украинците.
Ако преди политическите промени започнат икономическите, Украйна ще тръгне по покварения път на българския преход. Поради това като начало, вместо МВФ, Западът е длъжен да извади списъка на приютените крадци и да го сложи на масата за преговорите. Без Русия не може да има реално споразумение по много причини. Безотговорно е да се разпалва братоубийствена вражда между Киев и Москва. От друга страна, Европа трябва да престане да обижда украинците, предпочитайки преговори с Турция вместо с Украйна. Ето защо, кръстопътят на интереси, които се пресичат в Украйна, трябва да е осветен и обсъден пред всички участници.
В очакване на тези преговори, участието на борците за демокрация от Майдана също е задължително. И последно  върху избирателните бюлетини, урни и списъци да присъстват не само международни наблюдатели, а и камери за предаване на живо!

Божидар Чеков

Comments

comments

About David Asenov