Независим кандидат за евродепутат – Румяна Чеков-Угърчинска

Румяна Чеков – Угърчинска   Френски разследващ журналист, писател и български общественик. Родена през 1963 г. в София, живее и работи в Париж от дълги години.

Румяна Чеков – Угърчинска Френски разследващ журналист, писател и български общественик. Родена през 1963 г. в София, живее и работи в Париж от дълги години.

Разследващ журналист, Румяна Чеков – Угърчинска е автор на книгите “КГБ и Компания на щурм към Европа”, издадена във Франция от Ан Кариер 2005 г. , българско издание Милениум  2010г.; “Истината за атентата срещу Йоан Павел II”, издадена във Франция 2007 г., българско издание Милениум 2009 г.; “Газовата война – заплахата от Русия”, издадена във Франция 2008 г., българско издание Сиела 2009г., румънско издание Антет 2009 г; „За кожата на Кадафи“, издадена във Франция 2013г, предстои издаване на български тази година. Угърчинска е също така автор на документалния филм, адаптиран от книгата ù, “Йоан Павел II: контра–разследване за атентата”, 90 мин., излъчен по френския Канал+, Планет, както и по БНТ. Участвала е още в разследването за документалния филм “Убийството на Анри Кюриел”, 52 мин., излъчен по Канал+.

Като специалист по въпросите за страните от Източна Европа, тя редовно участва в предавнията на френските телевизии и радиа като Франс 24, Франс 5, Канал+, И–теле, Франс Инфо, Франс Интер, Европа 1 и други франкофонски медии в Швейцария, Белгия, Мароко…

Публикувала е във френските печатни издания Мариан, Л’Експрес, Льо Фигаро, Франс Суар, Льо Паризиен, Нувел Обсерватьор …Между 1994 г. и 2003 г. е кореспондент на Стандарт, Континент и Дарик радио.

Книгите ù се смятат за референции по съотвентите теми и се намират в библиотеките на уневерситети и изследователски институти във Франция, Белгия, Канада, както и в библиотеката на НАТО.

Теми на нейните публикации и разработки са тероризма, разузнавенето, организираната престъпност, енергетиката, ислямистките организации.

До 2011г. е главен редактор на местния седмичник  “Льо Журнал”.

Угърчинска е лектор в Изследователския департамент по съвременни криминални заплахи на Парижкия институт по криминология към Правния факултет “Асас–Париж II” и в специализирания Мастер към Международния институт за обработка на информацията – ЕИСТИ.

Носител на награда „Черноризец Храбър“ в България за 2010г.

Носител на сребърен медал за Почетен Труд на Република Франция.

Гимназия завършва в Париж, френска филология – в СУ “Кл. Охридски”, а магистратурата по информация и комуникации защитава в Сорбоната, под ръководството на Пиер Пеан, смятан за корифей на френката разследваща журналистика.

Основател и заместник председател от 2012 г. на българрското сдружение „ДА“ – Демократична алтернатива, организация в която членуват български граждани в и извън пределите на Рупублика България. Целите на сдружението са : внедряване на реално европейско законодателсктво, което гарантира равнопоставеност на всички граждани.

http://www.kajeteda.com/

Comments

comments