България има само един избор – европа.

Кои са независимите кандидати за евродепутати

ВИДЕО:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=OBn-3Fq8rDU[/youtube]

За разлика от предишните евроизбори, когато имаше само един независим кандидат – на тези – независимите засега са 6-ма.

Групата на независимите кандидати за Европейския парламент  е доста пъстра. Двама от тях дълги години живеят и работят в чужбина. Единодушни са, че отвън картината в България се вижда по-ясно.  Румяна Угърчинска е разследващ журналист и писател. Родена е в София, живее и работи в Париж. А Алекс Алексиев идва от САЩ – той е  анализатор, коментатор, автор на книги. Син е на известния поет, художник и издател Райко Алексиев, убит през ноември 1944 година.  Алекс Алексиев вярва, че шансът ни да просперираме като нация е само заедно с Европа. Недоволства, че важни за страната ни теми изобщо не се обсъждат в  публичното пространство.

Алекс Алексиев: “В Европа в момента се говори, че искат да въведат минимална заплата от 8,5 евро на час. Ако това стане, говоря за целия ЕС, българската икономика спира на следващия ден.”

Румяна Угърчинска се определя като свободен и необвързан кандидат. Настоява да се спазват ясни правила както при разпределението на еврофондовете, така и за условията, при които българите продават труда си в Европа.

Румяна Угърчинска: “Трябва да се разберат правилата и да се прилагат, ако едната или другата страна не ги прилага, трябва това да бъде на дневен ред – да се задават всички неудобни въпроси – аз съм разследващ журналист и знам да задавам тези неудобни въпроси.”

Бизнесът също има двама представители. Виктор Папазов е от основателите на Българската фондова борса и дългогодишен шеф на Съвета на директорите й. Голямата му кауза е развитието на капиталовия пазар у нас.

От 15 години в бизнеса е и Евгения Банева – тя и съпругът й Николай Банев работят в туристическия бранш. Майка е на четири деца. Смята, че политиката в България в сегашния си вид си отива.

Евгения Банева: Единственият начин държавата да тръгне към по-добро е ако ежедневно и упорито се работи за повишаване на конкурентноспособността на българската икономика.”

Виктор Папазов е от хората, които мислят, че ако нещо в страната не ти харесва – трябва да действаш, а не да се оплакваш. Зарича се, че това са първите и последните избори, в които участва. Мотото на кампанията му е “Искам Европа и за хората”.

Виктор Папазов: “Аз разглеждам тези избори по-скоро като едно много сериозно интервю за работа. Защото смятам, че в Европа трябва да изпратим най-образованите, най-кадърните, най-опитните хора, които да ни представляват.”

Най-младият от кандидатите е 24-годишният Николай Йовев, той е подкрепен от две националистически формации. Зад гърба си има година и половина в ареста, заради поставена бомба пред офиса на Евророма в Сандански, при инцидента загина един човек. Казва, че целта му е да покаже, че Европейският съюз в сегашния си вид е вреден за хората.

В групата на независимите също е Янаки Ганчев – едно от лицата на протестите на Орлов мост от миналата зима. Получил много упреци от приятели, че не се включил в предизборната надпревара за националния парламент, затова решил да поправи грешката си.

Янаки Ганчев: “Реших да се кандидатирам, за да активирам протестния вот, дори бих го нарекъл – наказателен спрямо партиите.”

От ГРАО не са проверили още подписките на 3-ма от независимите кандидати, така че съществува  и  възможност някои от тях  да отпадне, ако не е събрал 2500 валидни подписа.

В практиката досега няма избран независим кандидат – дали този път  някой от тях ще успее да спечели доверието на избирателите –  ще разберем на 25 май.

Автор: Вера Александрова / БНТ – http://bnt.bg/news/politika/koi-sa-nezavisimite-kandidati-za-evrodeputati

Comments

comments