Румяна Угърчинска в сутрешния блок на БНТ – 13.05.2014

9 минути, които си струва да бъдат изгледани, а казаното от Румяна – чуто!

Румяна Угърчинска участва в платения формат на Сутрешния блок на БНТ, за да изрази своя протест срещу начина на провеждане на предизборната кампания за Европейски парламент, регламентиран чрез последните изменения на Изборния кодекс, и срещу платената политическа пропаганда, маскирана като „медийно отразяване“.
В студиото на БНТ Румяна Угърчинска определи провежданата кампания като „пародия на демократични избори“, а финансовите отношения на медиите с политическите сили като „платена пропаганда „.

По-долу е и стенограмата на разговора в студиото.

ВИДЕО:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=KBpmGtdUKo0[/youtube]

*****
Водеща: Румяна Угърчинска вече е в нашето студио. Независим кандидат за депутат в Европейския парламент.Интервюто, което следва е платена форма и е част от предизборната кампания, съобразено със Споразумението между БНТ и политическите сили. С нея ще си говорим за недъзите на избирателната система и за това – има ли европейски дебат, в рамките на предизборната кампания. Добро утро!

Румяна Угърчинска: Добро утро!

Водеща: Да започнем оттам – какви са според Вас недъзите на избирателната система и какво отчитате като грешки,в рамките на вече започналата кампания?

Румяна Угърчинска: Аз изоставих професионалните си ангажименти във Франция и се ангажирах в тази битка, защото съм убедена, че трябва да се прилагат европейските правила, за да се гарантира желаната и заслужена равнопоставеност на българите в Европа, като се започне от избирателната система и избирателния процес. Те са основоположни, защото те позволяват на гражданина да избере своите представители в управлението. Като френски журналист съм наблюдавала не малко избори, както във Франция, така и в много други страни и като сравнявам с това, което виждам днес, в тази изборна кампания, мога да ви кажа съвсем отговорно, че това е пародия на демократични избори.

Водеща: Защо? Как ви изглежда българската кампания, сравнена, да речем, с една френска?

Румяна Угърчинска: Във френската предизборна кампания всички кандидати имат безплатен достъп до медиите. Най-важното правило, което държавата дължи на гражданите, това е правото на информираност за кандатите, за да може те суверенно да направят своя избор и това е задължение на държавата. Тук виждам точно обратното. Има ограничения – всеки кандидат, до сега, го преброих, има 57-60 минути на разположение, безплатни в медиите, за да изкаже своите убеждения и това, което има да каже. Как искате за 57- 60 минути гражданинът да се запознае с кандидата, да разбере неговите идеи, да може да ги сравни с всички останали, да може да получи тази задължителна информираност, която гарантира неговите избирателни права, и да може да направи своя избор?

Водеща: Това са правила обаче заложени в Изборния кодекс?

Румяна Угърчинска: Да, това е големият абсурд! Тази финансова цензура на предизборния процес се прилага с не само разрешението на законодателя, но и с решението на законодателя. Освен това се прилага с парите на данъкоплатеца. Всъщност – стига се до абсурдната ситуация, когато данъкоплатеца всъщност плаща, за да се ограничава неговото право на информираност и на избор, в края на крайщата. Защото, когато извън този безплатен час, който щедро държавата дарява на всички кандидати, какво става? Трябва да се плати между 200 и над 6 000 лева за минута, за да може тази информираност да бъде гарантирана на съответните кандидати и да се гарантира правото на гражданите да се досегнат до тази информация, която е наложителна.

Водеща: Това обаче не поставя ли пред ясни правила всички кандидати и не е ли по-лесно когато има такива правила, когато се знае по какви критерии се провежда предизборната кампания? Казвате,че във Франция достъпът до медиите е безплатен, но какъв е регламентът тогава на изяви?

Румяна Угърчинска: Това, което наблюдавам всъщност е, че платеното отразяване на предизборната кампания лишава въобще от обективно отразяване на кампанията всички избиратели, защото се губи обективността. Това е платена пропаганда в случая! Къде е критиката на съответните медии? Отразяването на кампаниите отсъства, в полза на избирателите. Всъщност, отсъства и политическият дебат, който е основен в тези избори, за сметка на прогнози на астролози, нумеролози, социолози, които внушат предварително какви ще бъдат резултатите на базата на проучвания, които не се знае – кой ги е платил, кой ги е поръчал?

Водеща: Каква според вас е причината да няма такъв политически дебат? Кой има полза от това да няма политически дебат?

Румяна Угърчинска: Въпросът трябва да го зададе обществото.

Водеща: Аз ви питам в качеството ви на журналист.

Румяна Угърчинска: Аз съм тук, за да се противопоставя на тази система, защото смятам,че тя е тотално порочна. Тя лишава от избор абсолютно всеки гражданин. Тя, освен това, превръща журналистите в рекламни агенти по време на предизборната кампания,което е още по-порочно. Вместо да се дават тези медийни пакети, като се има предвид, че, например, партиите имат 40 000 лева, независимите кандидати – 5 000 лева. Аз съм независим кандидат. След като се има предвид това нещо, как въобще може да се достигне тази независимост на медиите, която е абсолютно необходима? Вместо да се дават тези пакети на партиите, които да поръчват пропаганда по медиите, да се направи една система, която да гарантира независимост на медиите. Финансова независимост. И от там нататък журналистите да могат да свършат коректно работата си, със съответните критики, които са необходими спрямо дебатите, спрямо политическите идеи, с независимостта, която ще им позволи да задават въпросите. Аз не знам дали вие се чувствате комфортно сега, в този платен формат, да ми задавате въпроси?
Водеща: Ние работим според правилата на Изборния кодекс и решенията на Централната избирателна комисия, знаете,че това е определено от закона.

Румяна Угърчинска: Знам. Знам го това нещо.

Водеща: Вие чувствате ли се равнопоставена, като независим кандидат, в тази кампания? Има ли интерес от политическите партии за политически дебат с вас?

Румяна Угърчинска: Не. Не съм забелязала. Няма равнопоставеност. Безплатните дебати бяха направени на принципа на жребий, защо не, но останалите формати, незнайно защо, са предвидени така, че независимите да са на една страна, политическите партии на друга. Това не гарантира политическия дебат и политическата противопоставеност на аргументите. Заради което, аз реших наистина да протестирам срещу това нещо. И това е смисълът на „празния стол“, който оставих снощи в предаването „Още от деня“. Това беше един формат, който е безсмислен между независими кандидати.

Водеща: Защо безсмислен?

Румяна Угърчинска: Защото би трябвало тези кандидати (независимите) а разговарят с другите кандидати, а не да са затворени в един капан, в една кошара извън политическите партии и да си говорят помежду си. И освен това, наистина мястото ми не беше до представители на местните необогаташи на прехода и това също добави към решението ми за „празния стол“.

Водеща: Вие предизвиквате ли на дебат представителите, водачите на листите, на големите политически партии?

Румяна Угърчинска: В какъв формат да ги предизвикам? Това не мога да го направя аз, това е задължение на медиите. Това е задължение на регулатора, може би, който би трябвало да бъде – Съветът за електронни медии. Къде е регламентът, който позволява наистина да се състои този дебат? Има мониторинг, но мониторингът не е достатъчен. Би трябвало да се гарантира наистина равно време и най-вече – тази информираност, която гарантира правото на гражданите на свободен избор. Иначе наистина става дума за пародия. Тъжна пародия.

Водеща: Не е ли обаче закъснял този ваш протест? Не беше ли редно да дадете сигнал,че тази кампания ще изглежда по този начин преди да се кандидатирате като независим кандидат?

Румяна Угърчинска: Аз не знаех дали изобщо ще мога да се кандидатирам като такъв кандидат, тъй като знаете, че аз съм с двойно гражданство, не живея в България и Изборният кодекс беше гласуван достатъчно късно, за да се остави и минималното време, за да протече нормално тази изборна кампания. Във Франция се гарантират минимум шест месеца предизборна кампания и участието в медиите е гарантирано безплатно, защото това е правото на свобода на словото.

Comments

comments

About bojidar