Мачът на Пулев приключи. слухове за нередности се разпространяват само във Фейсбук

По повод множеството коментари, че в мача световният шампион Кличко се е бил с ръкавици с метални шини в тях, използвал е непозволени удари и това му е донесло победата, получихме по мейла обяснителен коментар по въпроса от Божидар Чеков, екперт в бокса:

Мачът приключи! Но въображението на болни мозъци продължава!

Абсолютно всичко, свързано с боксов мач, се проверява от делегат на федерацията, трима странични съдии и един рингов рефер.

Менажерите и треньорите на двамата противници участват в оглеждането на всички подробности.

Тегленето и медицинската проверка са публични. Бинтовете се проверяват преди слагане на ръкавици. Контролират се дори и шортите и съдържанието под самите шорти, защото боксьорите са длъжни да носят предпазни колани от гьон. Поне 10 души участват в проверките и оглеждането за спазване на правилата, преди двамата да се качат на ринга.

Резултата може да бъде оспорван, но не в медиите, а чрез официална контестация. Тя се изготвя от менажерите и адвокатите на загубилия мача. Подаването на такава означава, че загубилият мача оспорва победата на противника и дава съответните аргументи.

Контестацията е нож с две остриета, защото се оспорва арбитража и компетентноста на федерацията по бокс. Ако се окаже, че аргументите не са валидни, може да се наложи парична санкция върху “контестиращия”. Това означава, че тимът на Кубрат Пулев може и да не получи уговореният 1 милион и половина долара!

Явно поради това много се говори, но нищо не се предприема.

Ето защо време е да не се разпространяват слухове за въображаеми нередности, които откривате само във фейсбук!

Comments

comments