Кажете ДА ! – вестник „Труд“, 15 юли 2011г.

И българите от чужбина могат да бъдат депутати

Кажете ,ДА“! С ,Д“ като демокрация и ,А“ като алтернатива, защото само с „Не“ не става. Протестите срещу монополите са израз на гражданско съзнание, жизнено необходимо за обществото, но за съжаление недостатъчно за промяна на статуквото. С 30% емиграция, с най-ниска раждаемост и най-висока смъртност България се нуждае от нови идеи и лица. Настоящата конституция, скалъпена панически в началото на прехода, пречи на наложителната алтернатива. Докато парламентът празнува нейната 20-а годишнина, тя дискриминира българските граждани, живеещи в чужбина, като ги лишава от правото да бъдат избирани и да избират свои преки народни представители.

Политическият монопол може би гарантира известно спокойствие на някои управляващи, но в същото време лишава българската нация от потенциален човешки ресурс. Демокрацията, както и пазарната икономика, не се получават като коледен подарък или рязане на лентички. Те са резултат на протести, дебати и участие.

Омбудсманът предложи дебат. Анкета тече от 20 юни на неговия сайт. Тя ще приключи на 20 юли. Дори и плаха, това е първа стъпка към обединението на българите вън и Вътре в страната в името на демократичната алтернатива. Кажете „ДА“!

Автор:

Румяна УГЪРЧИНСКА, журналист

Comments

comments