България – държава или табор?!

Ислямистът с френски паспорт, Салах Абделслам пристигна под стража във Франция на 27 април 2016 година. Същият бе заловен по време на атентата в Брюксел, с оръжие в ръка. Атентатът взе 35 невинни жертви и остави стотина сакати до живот. Точно един месец беше необходим на съдебните системи на двете страни – Белгия с Франция, за да кординират екстрадирането на ислямският убиец със законовите изисквания, между които е и правото на защита на обвиняемия.
В съседна Гърция се приземиха преди време четирима турски веннослужещи, взели участие в опита за преврат. Гръцкото правителство „проучва“, все още, искането на Турция за екстрадирането им и не е Ципрас, който решава. Разделението на властите не му позволява да се намесва в работата на магистратите.
По решение на Бойко Борисов, след искане на Ердоган, от България бе екстрадиран към Истамбул с белезници на ръце турският гражданин Абдуллах Бююк. Пребиваващият в България чужденец не е уличен в никакво престъпление. Единственото обяснение би могло да се обоснове на „усмотрението“ на министър председателя. Времето между залавянето на Бююк и предаването му на турските власти не надхвърля 24 часа. Никаква правова защита не взе участие в „залавянето“ и екстрадирането на предполагаемият „предател“.
Този печален случай потвърждава нещо, което се знае. Един единствен човек е концентрирал цялата власт в ръцете си. Към подобен абсолютизъм крачи съседна Турция, но за европейска България единовлостието не вещае нищо добро!
Божидар Чеков

Comments

comments

About David Asenov