Олимпийска глупост

Българите отпразнуваха „обединението“ без да мислят изобщо, че с изключение на кюрдите, те са най-разединената нация в света. Разликата между двата народа обаче е съществена. Докато едните не разполагат с територия, другите я съсипват постепенно. Преди 131 години, стотина сърцати наши прадеди са решили, че между София и Пловдив няма да има граничен пункт. Заговорът между Източна Румелия и северната част на България успява, защото е единствен, в който няма предатели. Каква поука извадиха съвременните българи от примера на предците? Днес „обединението“ е дата – да, но не на хората, а на почивните дни! Има ли поне един от лежащите на плажа в Халкидики, който да се е замислил за трите милиона, тръгнали да си изкарват прехраната в чужбина? Няма държава, която да се изпразва със скоростта, с която работоспособните българи напускат родината пред безразличния поглед на обществото. В същото време тези, които се трупат пред самолетите на Терминал 2, не си дават сметка, че стъпили на чужда територия, те и техните деца, губят завинаги гражданските си права.
Това е така, защото загрижени да се пенсионират завинаги в Парламента, родните законодатели измислиха бариерата „уседналост“ и разделиха народа ни на българи „от вътре“ и българи от „чужбина“. Освен законовите пречки за връщане на диаспората, „местния елит“ работи за пълното отчуждаване на двете групи българи. „За да не ни се пречкат в краката, тези от чужбина“ се показват само техни карикатури. Така в телевизионното зрелище на БТВ „Фермата“, са поканени „българи от чужбина“, които не познават книжовния български език!? С какво ще ни помогнат подобни сънародници, освен за смях? От смях ли се нуждае най-много България сега?
.
.
Единствената държава в Света закупила атомна централа, която ще плаща без да ползва?
.
Единствената страна съботирала до последно, с всички възможни средства, кандидатурата на съотечественичката си Ирина Бокова за поста Главен секретар на ООН!? „Обединението“, което позволи на не малко българи да си починат и почернеят, е може би повлияно от американското празнуване на съединението между южните и северните щати. Възможно е. Но тук също разликата между привидното , показното и същественото бие на очи. Барак Обама не е роден на територията на континентална Америка. Американският паспорт е документа, който му позволи да стане президент. България не разполага с извънокеански територии. За сметка на това тя има ОСТРОВИ. Да, България притежава ОСТРОВИ ОТ ХОРА, които никой не вижда! За тяхното приобщаване или поне работене с Родината не се прави нищо, даже обратното – съзнателно се пречи. Случайно ли се показват „карикатури“ на българи от чужбина, вместо да се припомни, че двигателят на „обединението“ – генерал – майор Данаил Николаев, е българин роден извън пределите на България?!
Както всичко, „глупостта“ също има степени. Българската е несравнима. Никъде няма подобна. Направо сме родени шампиони! Това долови и френският барон Ксавие дьо Кабан. Събра няколко стотин хиляди евра за да покаже в Париж „Златото на траките“ и си вдигна шапката без да се отчете. Българският президент го награди с ореден „Стара планина“ и му пожела добър път. Подобна глупост трудно се среща. Затова, ако някога се организира Олимпиада на „глупостта“, България заслужено може да бъде страната домакин!
Божидар Чеков
14 септември 2016г.

Comments

comments