Портрета в замъка Ротшилд

Само 6 месеца съм живял в департамента Сен е Марн. Понеже имам слабост към замъците, веднага посетих този на семейство Едуард де Ротшилд. Върху един от многобройните бюфети, погледът ми се спря на пожълтяла снимка. На нея, до Барона де Ротшилд беше красивата българка – Веселина /Лина/ де Ротшилд.
С Лина Ротшилд се запознах през 1971 година. Един ден на вратата на таванската ми стая до Айфеловата кула почука доктор Димитров от известната софийска болница Пирогов. Той се връщаше от Лондон, където бил на световен конгрес на хирурзите. Майка ми – медицинска сестра му бе дала моя адрес, да помагам ако стане нужда. И аз направих каквото можах. Отстъпих му леглото си и спах на пода три нощи. Храних го с моята студентска карта в стола в който имах навик да ходя. Преди да си тръгне, той ме заведе до „Пале Роаял“, на две крачки от Лувъра. Там в една гарсионера ни прие Лина Ротшилд – разведена с Барона Едмонд, защото не му родила дете. Жената беше от класа. Висока, вече застаряваща, но явно била много красива. Докторът се държеше доста дебелашки. Някой му беше дал нейния адрес и той се опитваше да се вреди за някаква услуга. Слушах без да слушам и си сърбах чая, който домашната прислужничка ми сервира. На изпроводяк, Лина ми подаде визитката си, но аз никога не ѝ позвънях. Нейният свят не беше моя.


Видях 20 години по-късно Лина Ротшилд в посолството. Беше вече болна и едва стоеше на крака. Помагаше ѝ г-жа Томалевска, дъщеря на нейна сестра. Между временно доктор Димитров ми причини доста неприятности. Като се прибрал в София посетил майка ми. Казал ѝ че ми е дал пари на заем и поискал да му ги върне. Тази дебела лъжа, влоши отношенията ми с нея. Пет-шест години по-късно, майка ми бе привлечена като свидетел на дело срещу доктор Димитров. Завлякал десетки наивни хора, той влезе в затвора за известно време.
Вчера видях в медиите, че замъка на Ротшилд е бил ограбен. Спомних си за портрета, на който българката Веселина Ротшилд е под ръка с Барона Едмонд. Едва ли са го откраднали. Снимките имат друга стойност.

Comments

comments

About bojidar