Атаката в Лувъра

Вече 48 часа четем и слушаме за ислямския тероризъм, посегнал на най-посещавания музей в света. Двадесет и девет годишен египтянин нападнал френски войник. Всички световни агенции описаха толкова подробно случилото се, че надминаха по количество информацията за битката пред Сталинград! Всички знаем, че виното и секса са полезни, но в разумни количества. С информацията е същото. За какво става дума всъщност: Някаква „откачалка“ посяга с ножовка на въоръжен до зъби войник, част от четиричленен патраул. „Нападателят“ успява да одраска жертвата по главата. Друг войник от групата стреля на месо и един от куршумите пробива корема на ненормалника. Агенциите гръмнаха: „Ислямски терорист свързан с Ислямска държава!“ В последствие се оказа, че И.Д. няма нищо общо с египетския „турист“. Нападателят наистина е мюсюлманин. Но откачалки има във всички религии и етноси. Марк Дейвид Чапман още е в затвора, защото не одраска Джон Ленън, а го застреля от упор. Всякакви френски политици се изредиха на поклонение в болницата, където лежи войникът с лекопласт на главата. Само стихотворения не се написаха за патраула от Лувъра. Журналисти и управляващи изглежда забравиха, че  на войниците се плаща да стрелят, не да заглеждат посетителките. В края на краищата – всяко зло за добро! Туристите вместо да се разбягат, след репортажите за „стрелбата“ заприиждаха още по-многобройни да зяпат по стълбите на Карузела. Повече войници, повече полиция и повече туристи. Продажбата на билети бие рекорди. Френската и световна общественост откликнаха на атакаката и изразиха солидарността си с униформените защитници на цивилизацията.


Добре, но защо, в името на информацията, никой не забелязва, че в Либия, само на 300 км. от Европа, всеки ден 15-20 годишни момчета, също мюсюлмани, воюват с каквото им падне под ръка срещу бронетанковите машини на Ислямска държава?!
До скоро, сензация и информация вървяха ръка за ръка. Интернет, кризата в медите и конкуренцията изискват повече професионализъм от всякога. Ако сензацията обаче пренебегне информацията, тя ще тласне и други идиоти, не само към Лувъра, но и към Айфеловата кула.

Comments

comments

About bojidar