270 000 кюфтета се изяждат на час в „Макдоналдс”

Ако влезете в една класна стая и попитате учениците „Кой обезлесява планините?“, поне половината ще отговорят – производителите на хартия, а останалите – ски пистите. Никой от тях не знае, че най-големият унищожител на дървета са ресторантите за бързо хранене fast food.
Основоположникът на този вид заведения е McDonald’s. Първият ресторант отваря врати в Калифорния през 1940 г. Според последни данни гигантът на бързото хранене разполага с 35 хиляди ресторанта по целия свят и отваря всеки ден по 4 нови заведения.
Конкурентът му Burger King е основан през 1954 г. във Флорида. Днес веригата също е световна. Тя се състои от 15 хиляди ресторанта и продава 11 милиона кюфтета на ден.
Успехът на веригите за бързо хранене почива върху една уважителна идея – всеобщия достъп до месо. Евтината храна е в крак с демокрацията. Избирателните бюлетини и урните са важни, но стомахът – също! От гледна точка на американския капитализъм евтината мръвка, както евтините дрехи и обувки разполагат с безкраен пазар. В McDonald’s обядват или вечерят всеки ден 69 милиона клиенти, или 22 милиарда годишно. Всеки час стомасите им поглъщат 270 000 кюфтета. Лидер на хранителния пазар, McDonald’s може да диктува ценовите и производителните условия на доставчиците. Сам ресторантьор, колкото и да е находчив, не може да се състезава с веригите. Поради това все повече деца празнуват рождените си дни тъкмо там, а не в „Под липите“. На изпроводяк те си тръгват с играчки, шапчици и знаменца с цветовете на веригата. Така се печелят нови и нови клиенти. Бюджетът за реклами на първенеца за бързо хранене надхвърля 800 милиона долара годишно. Дотук всички са доволни – родители, деца и юноши.
Медалът на успеха на бързото хранене има две страни. Бие на око, че броят на учениците, които трудно си влизат в панталоните, расте заедно с растежа на веригите за бързо хранене. Само в Съединените щати, където консумацията на месо надхвърля 460 000 тона годишно, 38% от населението е със свръхтегло. Откриват се все повече клиники и магазини за дрехи за дебели хора. Оказва се, че тъпченето с месо далеч не е здравословно.
Наистина всичко има цена. Когато тарифата е ниска, не може качеството да е високо. Месото, което веригите предлагат, в повечето случаи е от животни, хранени със соя. Това растение е богато на протеин, необходим за угояване на говеда, прасета, кокошки и риби. Медицински изследвания сочат обаче, че продължителната му консумация нарушава хормоналното равновесие при човека. Един милион квадратни километра, или 2 пъти площта на страна като Франция, са засети със соя. Европа внася 35 милиона тона годишно. Главни производители са Съединените щати, Аржентина и Бразилия. И в трите стани растението е генетично модифицирано.
Развитието на веригите за бързо хранене и усилената консумация на месо привличат инвеститорите. Новите плантации се нуждаят от нови площи. В Бразилия 47% от всички зърнени храни са ниви със соя. В Аржентина те надхвърлят 50%. Тенденцията към засяване на нови количества продължава с шеметна бързина. Освен заместването на други земеделски култури с тази монокултура, предприемачите започнаха масово изсичане на гори. Най-голямата жертва е един от „белите дробове“ на планетата – Амазонската гора. Армия от авантюристи препускат с булдозери в нея по асфалтираната магистрала BR163 с надеждата да печелят бързо от „зеленото злато“ – името, което дават бразилците на соята. Безразборната сеч е повалила вече 20% от гората. Местните индианци имат една поговорка: „Когато отсечете последното дърво, отровите последната река и хванете последната риба, тогава ще разберете, че парите не стават за ядене!“.
Божидар Чеков, Париж

Comments

comments

About David Asenov