Румяна Угърчинска: Макрон е маркетингов продукт, а не антисистемен играч

Исторически президентски избори във Франция – ще заложат ли французите на най-непознатия политик в нежеланието си да запазят статуквото или ще тръгнат в непредвидима посока, подхранена от краен национализъм ? Как ще повлияе вота на стабилността на Европа? Темата коментира в студиото на еМисия България журналистът Румяна Угърчинска.

„Изборите са изключителни поради това, че за първи път в историята на Франция класическите партии бяха изхвърлени и елиминирани още в първи път“, подчерта журналистът Румяна Угърчинска. Тя каза, че исторически е и фактът, че има лидер – Eманюел Макрон, който е едва 39-годишен и няма опита на класическите политици на Франция.

„Той е маркетингов продукт, който изникна преди 3 години. Тази преднина, която успя да затвърди, се дължи на много неща. Оказа се начело в тези избори като трябва да припомним, че разликата между кандидатите е наистина много малка“, обясни Угърчинска. По думите й, другото забележително в тези избори е присъствието на Марин Льо Пен.

Угърчинска каза, че се оказва, че не е антисистемен играч, за какъвто се представя пред избирателите, тъй като е работил за банката Ротшийлд, бил е и в социалистическата партия. „Има доста въпросителни в неговата кариера, но той се оказа избраник на Франсоа Оланд, който завърши своя мандат с исторически нисък рейтинг“, посочи журналистът.

„Франция отдавна търси начин да излезе от този двуполюсен политически модел и това се прояви с появяването на Националния фронт и вота за него“, смята Угърчинска. Тя посочи, че това не е вот за крайната десница, а е вот против системата и класическите партии.

„Французите знаят, че страната е изправена пред доста големи проблеми. Марин Льо Пен им предлага една авантюра. Проблем е, че Франция има дълг от 2 200 милиарда и излизането от ЕС едва ли ще я спаси“, смята Угърчинска.

Comments

comments

About David Asenov