Петър Велики сближи Путин и Макрон

Срещата в Сицилия между най-богатите страни от Г7 ще бъде запомнена с лактите на Тръмп, с които американският президент разбута грубо присъстващите, за да се изпъчи пред тях. Що се отнася до организацията, едва ли имаше по-тъжно място от Римските развалини за издигане на националните флагове на управляващите света днес. В края на краищата, никой не подписа нищо. Участниците си разотидоха тихомълком с досиета под ръка. Единствена Меркел изцеди през зъби, че според нея на САЩ и Великобритания не може повече да се разчита.

Не бях минали и 24 часа от провала на „богатите“ в Сицилия, когато агенциите гръмнаха: Путин идва в Париж. „Изненадата“ е позната като стратегическо средство, присъщо на Наполеон. По всичко личи, че Еманюел Макрон познава добре известния си предшественик. Френският президент взе участие в срещата на върха на страните членки на НАТО в Брюксел, състояла се на 25 май т.г. Нито там, нито в Сицилия той сподели с някого, че очаква Путин в Париж. Докато в САЩ ФБР разследва зетя на президента Тръмп – Джаред Къшнър, за връзки с руския посланик във Вашингтон, националната гвардия на Франция облече парадната си униформа.

Пред руския държавен глава бе опънат червеният килим, по който стъпват само най-видните гости. Постановката на посрещането надмина по тържественост тази на фестивала в Кан. Мястото също бе избрано символично – замъкът Версай. Тук преди 300 години Петър Велики беше сложил началото на френско-руските отношения на най-високо ниво. Завърнал се обратно в средновековна Русия, повлиян от видяното в Европа, царят на Всички Русии започва радикални реформи в полза на модернизацията на страната. Използвайки символите от миналото, французите предоставиха на Владимир Путин възможността в продължение на няколко часа да се запознае с най-красивия им замък. Галерията с огледалата, кристалните полилеи, големият и малкият Трианон, градините, фонтаните и всичко това увенчано с обяд, подготвен от най-известните френски готвачи. Луксът и блясъкът бяха предоставени щедро на човека, който управлява от 20 години най-голямата страна в света. Посещението завърши с друг символ, поднесен от домакините към цялата руска нация. В едно от крилата на Версай, в присъствието на Владимир Путин, бе открита изложба, посветена на Петър Велики.

Руският президент е първият държавен глава, гост на новоизбрания френски президент. В Москва със сигурност поканата, както и думите, произнесени от Еманюел Макрон, ще бъдат коментирани дълго време. „Никакъв международен проблем не може да бъде решен без Русия!“ – каза той, като приветстваше госта си. Президент на Франция само от 20 дни, Макрон не скри, че между него и Путин има и различия, но предпочита диалога пред конфронтацията. Без да спомене нито веднъж Крим, той предложи нова конференция за Украйна. Относно Сирия френският президент се доближи до руската позиция, като каза, че във войната срещу „Ислямска държава“ не бива да се допусне разпадане на сирийската държава. Следователно той не счита Асад за пречка. В словото си Владимир Путин наблегна на санкциите срещу Русия, които вредят и на двете страни. Той изненада с цитираните от него цифри относно постоянния растеж на френските преки инвестиции.

Руският президент поздрави 500-те френски предприятия, продължили да работят с Русия въпреки ограниченията. Като оправдание пред Тръмп и Меркел Макрон говори настойчиво за необходимостта от „прагматизъм“ в международните отношения занапред. Посещението на Путин в Париж доказва желанието му за разбиване тестето с карти на Великите сили. Фактът, че той пое тази инициатива, без да консултира „съюзниците“ от НАТО и Комисията в Брюксел, ласкае егото на французите. За тях президентът е гарант за суверенитета на страната и всяка негова независима изява се посреща одобрително. По време на кампанията за президент на Франция Москва не беше на страната на Макрон. Путин го призна открито. Изборите обаче минаха. Французите се произнесоха и Макрон ще „царува“ цели пет години. Даденостите се промениха и Путин също показа, че и той разбира от „прагматизъм“.

Божидар Чеков, Париж

Comments

comments

About David Asenov