Музея „Орсе“ в Париж

Няма по-грижливи хора от французите към всичко което е строено от техните предци. Всяка старина се пази и поддържа. Обстоятелствата също помагат. Париж е една от европейските столици, която никога не е била бомбардирана. Нищо „старо“ не се руши. „А Бастилията“? – може да каже някой. Бастилията е била разрушена до основи, но всеки камък от стените ѝ е бил прибран и в последствие използван в строежа на мостове върху Сена. Преливането на миналото в настоящето е традиция, която с времето се е превърнала в национална кауза. Музеят „Орсе“ е най-яркото доказателство за тази постоянна и успешна щафета. Замък, който е трансформиран в гара, специално за Световното изложение през 1900 година. 51 милиона са посетителите ползвали единственото превозно средство за времето – влака. До чудото на изложението – стоманената кула на Густав Айфел, намираща се на 2км, те са стигали с файтони. Близо 50 години продължава дейността на гарата Орсе. Новите средства за транспорт, постепенно намаляват нейното значение, до пълното ѝ затваряне. Известно време сградата служи за склад, приютява бит пазар на мебели, дори един театър намира убежище в нея.

По инициатива на няколко архитекти и с решение на президента Валери Жискар д’Естен, през 1977 година започва трансформирането на гарата в музей. Девет години са необходими за превръщането на опушената и увехтяла постройка в най-приветливия музей на Франция, в който пространството и формите предразполагат и най-взискателните любители на изкуството. Експонатите са различни произведения: картини, скулптури, дори и мебели, изработени или сътворени между 1848 и 1914 година. Между най-известните имена са: Венсен Ван Гог, Пол Гоген, Едуард Мане, Огю
ст Реноар, Пол Сезан, Алфред Сислей, Иля Репин, Марк Шагал, Едуард Мюнш, Едгар Дега и много други.

Посетителите имат възможност да си отдъхнат и задоволят апетита си, без да напускат музея. Две бистра и един ресторант с капацитет 220 куверта са на тяхно разположение. Достъпа до музея „Орсе“ е много лесен. Спирката на която трябва да се слезне носи името на самият музей. За съжаление, всяко лято мотрисите обслужващи линията на метрото, на която се намира тя, не работят. Релси, вентилация и сигнализация редовно са в ремонт.

Най-практичният начин за транспорт остава автобуса. За частните превозни средства, водещи туристически групи, има обозначено място на булеварда Quai Anatole-France, Paris 75007, точно пред музея.

Париж,
Божидар Чеков

Comments

comments

About David Asenov