Като бивша империя, Франция е печеливш посредник в световните конфликти

„Франция винаги е играла важна роля в глобалните сблъсъци, защото е била империя. Но като империя, па-малко мощна от другите, тя винаги е била печеливш посредник. Разликата този път е, че тя е безрезервно на страната на американската позиция, което не е типично за страната. Настоящата ситуация със Сирия много прилича на Югославия“. Този коментар направи в предаването „12+3“ Божидар Чеков, журналист и писател, който от години живее във Франция.

Акцентирайки върху амбициите на Франция да играе по-сериозна роля в сирийската война, Чеков изрази своите подозрения, че войната в Сирия се използва за отвличане на вниманието от стачките и вътрешните проблеми в страната:

„И се страхувам, че ентусиазмът на Макрон да хвърля бомби в Сирия идва и от това – да се отвлече вниманието нанякъде другаде, какъвто е случаят с Тръмп, какъвто е случаят с Тереза Мей, които имат огромни вътрешнополитически проблеми и някакъв запален огън там, малко по-далече от тях – да се хвърлят бомби, да се занимават медиите с това, може би ще е глътка въздух за положението, в което се намират“.

„На върха на Франция нямаме Жак Ширак, който се противопостави на войната в Ирак и на войната на Балканския полуостров“, подчерта Божидар Чеков:

„Има една група политици, които са отличници в училище, блестящи студенти са били, с много хубави дипломи, но това са 35-40 годишни момчета, които нямат никакъв опит в международната политика. И освен това – характерът на този млад френски президент: все повече се говори, че имитира Наполеон“.

Синдикатите във Франция се превърнаха в опозиция, отбеляза още анализаторът:

„Голяма надежда събуди този млад човек (Еманюел Макрон) – интересен е, говори чудесно, красиво момче е, но сега има огромни социални проблеми, които бяха неизбежни. Защото той разби опозицията. Франция не може без опозиция и синдикатите станаха опозиция“.

Comments

comments

About David Asenov