Австрия изпищя първа!

Фрау Меркел спаси главата си! След продължителни пазарлъци с министъра на вътрешните работи, тя кандиса. Мигрантите ще бъдат паркирани в „затворени лагери“. Там ще им правят снимки, пръстови отпечатъци и медицински прегледи. Болните ще бъдат разделени от здравите. Просветените от неграмотните. Одобрените мигранти, ще могат на теория, да посещават немските университети и дискотеки. Другите, връщани там откъдето са тръгнали. По този начин се избягват нови избори в Германия. Цяла Европа си отдъхна. Най-доволни са гърците. Те които от години я оплюват, сега се поздравляват. Еманюел Макрон също е доволен. Той който мечтае за нов „afrika korps“, не може без парите на немците. С други думи, европейците ще продължат да цоцат от вимето на германската крава. Къде ще бъде „затворения лагер“ обаче? На границата с Австрия. Решението бе взето без никой да пита младият Себастиан Курц, какво мисли по въпроса. В Берлин мнението на Австрия изглежда е без значение. Но там, близо до Линц, споменът от Маутхаузен и телените мрежи е жив и здрав.
Какво е мнението на страните от които са тръгнали мигрантите и които ще трябва да ги приютят отново? Ще видим когато му дойде времето.
Ангела Меркел и Хорст Зеехофер едва ли предполагат мелето което ще се развихри около лагера. Водени от тясно, вътрешнополитически сметки, те предложиха отваряне на язва в лицето на Европа. НПО-тата на всички видове борци за човешки права ще окупират за години напред околовръсните хотели. Репортери от цял свят ще ни информират за всяко сбиване, бягство и изнасилване.
Немската управленска коалиция се закрепи. На каква цена и за колко време? До следващата криза. Със сигурност, тя ще бъде много по-голяма.
Преди няколко месеца, следствие на теч, ми смениха щрангите. Течът обаче продължи, защото не бях аз причината. По силата на обстоятелствата всички разбраха, че когато в един блок тече отнякъде, смяната на щранговете поотделно, не е решението. Да се пита човек, къде са живяли членовете на немската коалиция, както и всички други политици, които им ръкопляскат?
Божидар Чеков

Comments

comments

About David Asenov