Песен за жената

Всички ние сме длъжници на една жена. Без нея нямаше да ни има. Веднага виждам настръхналите гребени на петлите: е-е-е, без нас нищо не става! Извинете господа, но между петнадесет минути удоволствие и невидима пъпна връзка до живот има разлика!
Всеки е чувал израза: „Чичо от Америка“. Това става по повод някакво наследство. „Леля от Америка“ – няма. Защо? Причината е проста и драматична. Българските емигранти в САЩ, повечето случаи успяват материално, но страдат от липса на жени. Тези които не успеят да се оженят за българка, остават ергени, без наследници. Тази година училище „Найден Геров“ Лом, получи 2 милиона щатски долара – дарение от емигранта Д-р Андрей Георгиев. Случая не е изолиран.
Трудността за намиране на съпруга коренячка американка идва още от създаването на Съединените щати. Завоевателите – испанци, англичани и французи пращат там войници, след това изследователи и авантюристи. Наполеон първи мисли за необходимостта от женско присъствие и праща първите каравели, натоварени с проститутки и криминално проявени жени. От тогава американското законодателство е изключително грижливо към нежния пол. Чувствителността към всякакъв вид неуважение или обида към жената в САЩ, се санкционира изключително строго. Впечатляващ е материалният конфорт на всяка разведена американка. Тя и създадените по време на брака деца са подсигурени. В огромното мнозинство разводи, съпругът е този, който плаща до края на живота си, развалянето на брака.
Макар и с известно закъснение, европейските закони следват американските. Жената в Европа разполага със специфичен статут, който в някои случаи, държи сметка дори и за нейната физиологическа специфичност. В това отношение, не мога да забравя гостуването на една сътрудничка на бивш български министър председател. На път за Брюксел тя отседна за няколко дни при мен в Париж. Не си спомням точно, по какъв повод, аз споменах, че нощният труд за жени във Франция е забранен. Последва такава бурна реакция на българката, че не мога да я забравя и до днес. Според нея подобно разпореждане е грубо посегателство върху свободата на жената да избира кога и къде да работи. Абсолютно неприемливо за съвременната европейка за каквато се считаше тя. И ако наистина във Франция съществува подобно разпореждане, то е признак на социална изостаналост.
Реакцията на младата българка ме застави да задълбоча въпроса, за да не изпадна повторно в ролята на защитник на някакво несъвместимо с личната свобода на съвременната европейка постановление. Съответно аз проверих и открих причината. Френските законодатели, имайки предвид месечния цикъл и влиянието на луната, бяха преценили, че липсата на нощна почивка се отразява върху неговата редовност с последствия за здравето на жената.
Всичко това, на фона на зачестилите примери на обиди и насилие върху българските жени, ме води до заключението, че е необходима основна ревизия на причините за обезлюдяването на България. Без колебание мога да тврърдя, че в много отношения българките превъзхождат чужденките. Освен, че са хубави, те са работливи, къщовнички и грижливи майки. Много често те изпадат в унизителни и изтощителни битови проблеми с които се борят сами. В конфликтни ситуации, законодателна помощ за тях почти няма.
Без жени не може да има увеличаване на раждаемостта. Всички сте чували за българки омъжени за гърци например. Гъркиня омъжена за българин сигурно има, но аз не познавам. Българки се омъжват масово за германци, испанци, французи, ливанци и други. Обратната тенденция липсва. Никога не е късно да се свири тревога. Лично аз не вярвам в любовните преимущества на чужденците над българите. В това в което съм убеден обаче е огромната разлика в социалните условия и отношението към жените като цяло, между тези в България и тези в чужбина.

25 Октомври 2018
Божидар Чеков

Comments

comments

About David Asenov