Перформанс = падение!

Думата „performance“ спрягана тези дни в медиите, на български означава „постижение“. Ако целта на „голямото плюскане“ в двореца, пред платната изобразяващи черва, дупета и бъбреци е била да покаже нищожеството на родните интелектуаци, резултата наистина е върха на „падението“. Т.е. performance.
За почитателите на Михаела Дановска, прекръстила се на Ода Жон, публикувам платна на един ирландски художник, който тя копира. Казва се Франсис Бекон. Известен е с извратената си сексуалност. Той е хомосексуалилст, любител на корида и боксови мачове, защото кръвта повдигала сексулния му порив. Тази негова извратеност личи в цялото му творчество. Три от неговите картини показвам тук. Всеки може да си прави извода, защо не публикувам повече от три.
За разлика от Михаела Дановска, Францис Бекон никога не е бил излаган в голям френски дворец, въпреки, че прекарва живота си във Франция. Пиршества пред картините му не е имало, освен на четири очи. Случилото се в София е наистина уникално. Единствен великия Федерико Фелини би могъл да го режисира. Михаела Дановска се подвизава в Париж. Мога да се обзаложа, че въпреки близоста ѝ с Лувъра, нейните блюда с шунка, никога няма да бъдат изложени там. Картините – също.

29 Ноември 2018 г.
Божидар Чеков

Comments

comments

About David Asenov