Най-бедни в Европа ли? няма такова нещо!

От години се боря срещу твърдението, че българите били най-бедни, защото заплатите били най-ниски. Прекалено лесно е това обяснение. То изразява примирение и липса на доверие в способността на българите да променят нещата. Темата неизбежно приключва с едно категорично – Европа е виновна!
Не приятели! Никой няма да помогне на българите, ако те не си помогнат сами.
Бездействието и политическата неграмотност на българското общество позволяват на Цветановци, на Добревци, Герговци, Милен Велчевци, Догановци и други да надминат западноевропейските си колеги по имоти и развлечения. Маргарит Мицев пръв обясни как от закуски се печели първия милион. Не намирате ли за странно, че когато някой от новобогаташите дава обяснение за имотното си състояние, той никога не говори за заплата?! Една строга прокурорска проверка би разбила тези оправдания на пух и прах. Поради липсата на истинска съдебна система, забогателите политици се оправдават с приказки от „Хиляда и една нощ“. Министри получават необезпечени кредити! Срещу какво? Цветанов осъмва със шест апартамента благодарение на зестра от тъща, със 120лв пенсия!? Държащите микрофони журналисти попиват с прехапани езици…
Крайно време е, да не се говори за заплати и пенсии, а за доходи. Голяма час от тях са „бартерни“, т.е. правят се взаимни услуги за сметка на държавата. Тези продължили с години бартерни сделки, нанасят огромни вреди на хазната, защото я лишават от ДДС. Безнаказно се укриват данъци. Стабилността на банките също се подлага на изпитание, защото повечето тях са въшлясали от съмнителни „приятелски“ кредити.
Шило в торба обаче не стои. Самодоволството и гъдела за показност на забогателите политици рано или късно си показват рогата. България е малка и всичко се знае.
„Европа дава, но в кошара не вкарва!“

31 Март 2019
Божидар Чеков

Comments

comments

About David Asenov