13-тонната Бурдон ще запее от кулата на нотр дам отново

Преди няколко дни се разхождах по брега на Сена. В Латинския квартал както винаги стотици туристи и парижани се шляеха безгрижно. Ной-много хора имаше пред Парижката „Света Богородица“. Причината беше ремонтът на Апостолите.

Дванадесетте ученици на Исус Христос са изобразени в склуптори от мед. Всяка една от тях тежи по 250 кг. Докато напуснат покрива на храма, на път за работилницата за реставриране, статуите, увиснали на въже, се люлееха известно време във въздуха. Присъстващите наблюдатели дори се шегуваха и подхвърляха: „Светците се връщат на небето“.

Тази гледка ми даде повод да започна статия, посветена на Парижката „Света Богородица“. Пожарът, който избухна вечерта на 15 април, ме завари, за добро или за лошо, подготвен с подробности относно най-посещавания храм в света. От двадесетте милиона посетители на Париж годишно, около петнадесет се отбиват в „Нотр Дам“.

Храмът е построен в 13. век, но е открит официално в 14-и. Свързан е с кръстоносните походи. Един от императорите на Римската империя на име Балдуин донася венеца от тръни на Христос. Тази скъпоценна за всички християни реликва се съхранява в Криптата на храма. За щастие – в надвечерието на пожара, венецът на Христос е бил преместен на сигурно място. Пожарът избухна в 18.30  ч. френско време, в тавана на катедралата. Там където е скелето на покрива. Това са греди от дъб на възраст повече от 8 века. Те са изгубени завинаги.

Самият покрив е от олово и се е стопил. За щастие само един пожарникар е пострадал леко от реката стопен метал. Много хора се питаха защо пожарникарите не ползват самолети и хеликоптери. Един от тях е американският президент Доналд Тръмп. Фасадата на катедралата е истинска каменна дантела. Ако върху нея се изсипеше водопад, дори и добронамерен, орнаментите рискуваха да бъдат унищожени завинаги.

Пожарът трая цяла нощ. Хиляди парижани и туристи прииждаха от всякъде. Някои от тях се молеха, други плачеха, а имаше и такива, които се държаха за ръце без да се познават. Трагичното зрелище, пламнало точно по време на Страстната седмица, въздейства като обединител на християните, независимо дали са католици или православни.

В първите часове на деня стана ясно, че двете характерни кули на храма са издържали на високата температура. В една от тях е камбаната „Бурдон“ тежаща 13 тона. Тя е на 300 години и нейн кръсник е Людвиг IV. В другата кула има две по-малки камбани от по 2 и 3 тона. Всички са убедени, че техният звън ще зазвучи отново.

На няколко стотин метра от Парижката „Света Богородица“ се намира седалището на „Мейор уврие дьо Франс“ – най-добрите работници на Франция. Тази организация е многовековна и отговаря за реставрацията на всички пострадали паметници, стриктно в стила, в който са били първоначално построени. За възстановяването на Парижката „Света Богородица“ ще са нужни пари. Много пари. Изглежда, че парите няма да са проблем. Още първия ден няколко дарители се притекоха и сумата от 500 милиона евра беше надмината.

Остава анкетата, разследваща причините за пожара. Случаен ли е той или злонамерен? Т.е. Криминален. За сега точната причина не е установена. Знае се само, че последният работник напуснал тавана на катедралата си е тръгнал в 17.30 ч. Пожарът избухва един час по-късно.

Божидар Чеков Париж,
19 април 2019 г.

Comments

comments

About David Asenov