Имената остават следи

Евгени Силянов на среща с бившия френски президент Франсоа Митеран в българското посолство в Париж. В средата Дими Паница.

Името на настоящата кандидат президентка на Република Македония – Гордана СИЛЯНОВСКА привлече моето внимание. СИЛЯНОВИ са голям род македонски българи, участвали с пушки и писалки в борбата за признание на българската същност на населението останало извън границите на България. Запознах се с Евгени Силянов в Париж през осемнадестте години. Български дипломат от царско време, избрал „свободата“ след установяване на комунистическата власт. Човек с изключителена култура, той беше главен редактор на „Пари мач“, най-известният френски седмичник. Евгени Силянов прояви интерес към моята скромна личност, защото „някакъв“ офицер на име Чеков беше спасил с риск на живота, съпругата му, по време на бомбардировките на София. Като разбра, че става дума за чичо ми, с който фактически съм израснал, той не криеше удоволствието си при всяко мое посещение. Силянов беше 50 години по-възрастен и за мен той беше истински извор на исторически познания. Освен това се оказа, че баща му – войводата от охридско Христо Силянов – един от първите български журналисти, е бил по чукарите между Костур и Битоля с дядо ми Кузман. Близък е до Яворов.
Ако Гордана Силяновска е от родата „Силянови“, тя не е забравила дедите си. „Крушката не пада по-далеч от корените!“ За жалост повече от 60 години, властта в Република Македония се печели само от хора, които са срещу България.

Божидар Чеков
21 април 2019 г.

Comments

comments

About David Asenov