Исляма връща Франция назад

Всички си спомняме за първите минижупи. Вълната от бикини, която победи монокините. Тази свобода на женското тяло бе изявена първо във Франция. Тя зарази всички краища на Европа, без да държи сметка нито за Изток, нито за Запад. Дори „Желязната завеса“ се оказа промукаема като тоалетна хартия.
Последните новини от френските плажове и басейни обаче са изключително тревожни. Облечени в черно, от петите до главата, френски гражданки, демонстрират правото си да се къпят облечени. Европейци и европейки са стъписани, пред облечените като свраки мюсюлманки. Избухват протести на местните хора, понякога има сблъсъци. Деца пищят, полицията се чуди как да постъпи. Въпросът за личната свобода и обществения ред става болезнен и трудно разрешим. Властта набързо забрани „бурките“, черни чаршафи с отвор само за очите, под претекст, че под тях могат да се крият терористи. След това – фереджетата в администрацията и училищата. Майките мюсюлманки обаче се появиха като придружителки на деца по време на излети. Трябваше бързо нов закон специално за екскурзиите. Никъде обаче не бяха включени университетите. Нови закони, нови протести и борби. Властимащите се опитват под прикритието на светското съжителство да попречат на мюсюлманските изяви. Те обаче са притиснати от реалполитическата обстановка, защото мюсюлманите родени във Франция са френски граждани и гласуват! Никой не си прави труда да напомни за отношението към жените на Кемал Ататюрк, Бургиба, Насер, Садам Хюсеин и дори Кадафи.
Лятната жега тласна французи християни и французи мюсюлмани към басейните и плажовете. Поради колебливостта на властите, някои французойки заявиха, че ако в техния басейн мюсюлманки плуват облечени, те ще се къпят голи! До известна степен това също е разрешение.
Как ще живеем заедно, когато исляма упорито ни дърпа назад?

Божидар Чеков
2 Юли 2019г.
София

Comments

comments

About David Asenov