Сянката на Сталин над избора за шеф на мвф

Маратона на пазарлъци за окупиране на ключови места в ЕС няма да бъде забравен скоро. Бойко Борисов също опита да се договори с някой в полза на българска представителност, но начина по който го направи озадачи сериозно наблюдателите. Понякога се говори за изключителния политически нюх на българския премиер. По време на маратона обаче Бойко явно беше със запушен нос. Това е единственото обяснение на противоречивите му ходове по време на пазарлъците. Срещата с Франс Тимерманс изправи косите на приятелите му, застанали зад кандидатурата на Манфред Вебер. Опита да пробута Мария Габриел за външен министър бе посрещнат с насмешка. Самият Сергей Станишев се почувства неудобно от неочакваната „мечешка услуга“ на премиера и се отказа сам. Дежурните лобисти спрягаха Кристалина Георгиева за най-важните постове в комисията, но Бойко Борисов отказа да я номинира. Това беше една от изненадите в процеса на разпределение на ключовите постове. Не най-голямата обаче. Защото българската високопоставена чиновничка не се нуждаеше повече нито от Борисов, нито от България. Тя намери нов ракетоносител в лицето на Еманюел Макрон.
След безсънната нощ в Токио, следствие на която поредното споразумение за председател на комисията, бе отхвърлено, френският президент смъмри участниците заплашително. Между другото той каза, че стават за резил пред целия свят и този вид пазарлъци не може да продължава. Само часове след неговото конско евангелие, съюза осъмна с ръководство, съставено от нови, дори непознати лица. Общата им черта беше, че всички до един бяха или хора на Макрон, или хора предложени от него. Изтощена Ангела Меркел остави облекчена ръководната роля и се посвети на здравословните си проблеми.
Когато Макрон охвърли категорично принципа на „Шпицкандидат“, той заяви, че този начин на разпределение на постовете ще бъде заменен с нов. В него ще има равнопоставена представителност между жени и мъже, между Севера и Юга, между Изтока и Запада. Френският президент изпълни обещанието си с едно изключение – представителността на човек от Източна Европа. Това е късмета на Кристалина Георгиева, въпреки, че от дълги години тя живее и работи на Запад.
Всеки може и би трябвало да попита „Защо Макрон подрежда по този начин свои хора?“ По всичко изглежда, че френският президент се готви за война с Англия. Икономическа разбира се. Ако Борис Джонсън се закрепи на власт, войната между Европейския съюз и Англия е неизбежна.
Начина по който французите издигнаха „нашенката“ за представител на Европа в борбата за мястото на директор на МВФ, е достоен за най-престижните дипломатически школи. На кърмата на маневрите застана министърът на финансите Брюно льо Мер. Той включи Кристалина, като аутсайдер между претендентите. Както обичайно в споровете, кой е най-подходящият, споразумение не бе постигнато. Изтощени, някои от тях започнаха да скачат от влака. Да управляваш банка, която раздава кредити на закъсали държави и след това да си прибираш парите със затягане на колани, не беше най-забавната длъжност, На края останаха двама. Строгият холандец Жеорен Джиселбаум и Кристалина. Брюно льо Мер предложи да се гласува, съзнавайки, че „заровете са пипани“. Холандецът нямаше никакъв шанс да бъде избран с бюлетини. Преди време, той беше обвинил страните от южната част на Европа, тези разположени на брега на Средиземно море, че харчат парите на европейските данъкоплатци за „шнапс и за мадами“.
Лидер на Европа за поста на Шеф на МВФ, пред Кристалина остават много други препятствия. Бързоразвиващите се страни – Южна Африка, Бразилия, Индия, Китай, оспорват споразумението Bretton Woods, според което начело на МВФ трябва да стои европеец. Това са отживели споразумения, които не могат да са вечни – казват новите динамични икономики. Те имат също кандидати за поста. Много опасен кандидат е губернаторът на Банката на Англия – Марк Карней, притежател на английски, ирландски и канадски паспорти. За разлика от Кристалина, той е истински професионалист и може да претендира в едно и също време, че е представител на Европа, но и на развиващите се страни.
Пред Георгиева има и друго препятствие, което може да бъде премахнато само, ако 189-те държави членки на банката гласуват за промяна на правилника. Тази година се навършват 66 години от смъртта на Сталин. Това е възрастта на Кристалина Георгиева. Директорът на МВФ не може да бъде по-възрастен от 65. Решението трябва да бъде взето до 4 октомври т.г. Пред Брюно льо Мер и Еманюел Макрон се отваря доста работа, но те доказаха, че са способни. Ако не успеят, Кристалина Георгиева отива в заслужена пенсия. По всяка вероятност в Америка.

Божидар Чеков
10-ти август 2019г.
Париж.

Comments

comments

About David Asenov