Родената с късмет Кристалина Георгиева (продължение)


Отказът на Кристалина да помогне финансово на животновъдите в Харманли, остава следи в съзнанието на много българи. „За какво ни е представител в комисията, отговарящ за бедствията, който не ни помага?“ Все пак, българката е избрана неотдавна за комисар на годината – мислят някои – следователно разполага със средства. Доверието в ЕС започна да се пропуква и с времето се превърна в разочарование. Намериха се дори и политици, които яхнаха разочарованието и направиха кариера благодарение на него.
Българите не са злопаметен народ. Те страдат от комплекс за малоценност спрямо европейците и всеки българин, който покаже по някакъв начин, че не сме по-слаби от чужденците, те му прощават всичко. Или почти. Христо Стоичков прослави България, както никой друг с головете, които вкарваше. Няма българин, пътувал из Европа, който да не е почувствал уважението към страната ни, благодарение на гениалния „левак“. Каквото и да каже той, както и да го каже, ще му бъде простено. С Кристалина, нещата не са същите. Разликата между двамата са головете вкарани от Стоичков. Те са за България. Кристалина от години печели точки, но те са само за нея. Обявена за „избрана“ за „Комисар на годината“, българката участва в една лъжлива постановка, организирана от лобистите в Брюксел. Подобни избори никога не е имало. Един филиал на „Финаншел таймс“ издаващ информационния бюлетин „Юропиън Войс“, инвестира в нея и я обяви за европейски шампион. Тази „победа“ бе отпразнувана с пищен прием, в който участваха 120 представители на големите световни корпорации. В София, медиите се задавиха от хвалебствени коментари относно признанието на европейците към…България.
След церемонията в Брюксел Кристалина Георгиева излетя в орбитата на световните чиновници. Тя няма никаква политическа изява, никаква реформа не носи нейното име, нито е написала книга по специалността си – икономиката. Изстреляната във висината на сферите на влияние българка не спря да прескача от институция на институция и да се появява като пожарникар на повикване, когато ситуацията го изисква. След като замести Румяна Желева по спешност, тя направи същото с Ирина Бокова. В последния момент, Кристалина се впусна в злепоставяща България постановка, за избора на генерален секретар на ООН. Предложената първоначално от българското правителство – Ирина Бокова, водеше цели десет месеца, във всички проучвания. Тогава плъзна слуха за връзката на Ирина с Москва. Бойко Борисов изглежда не знаеше, или никой не го беше предупредил, че ООН е създадена от американците. На конференцията в Ялта, Рузвелт подарява на Сталин цяла Източна Европа, за да бъде създадена в Ню Йорк тази институция. Оглавяването на световната организация от човек на Путин, дори и да е само предположение, беше недопустимо. Именно в тази деликатна ситуация, не се намери по-подходящ човек от Кристалина Георгиева да забие нож на Бокова. Двете са близначки по произход, но с диаметрално противоположни кариери. Ирина обаче се опъна и отказа да се оттегли. България тръгна към сигурна загуба с две кандидатки. Някои коментатори припомниха, че Норвегия също е участвала с двама кандидати. Те пропускат да кажат, че Норвегия е между най-богатите страни в света, а България между най-бедните. Богатите хора могат да си позволят да правят каквото им хрумне. Една загуба за тях е нищо. Бедните никога не правят каквото им хрумне, защото са зависими. Те изпълняват волята на по-силните и на по-богатите. С това си печелят хляба. Загубата за тях е винаги болезнена.
Бойко Борисов се опита да обясни създалото се положение, но се оплете като новобранец закъснял от отпуска. Ирина Бокова пи една студена вода и замина в пенсия. Без да се чувства унизена от плачевния резултат, получила при гласуването в ООН, Кристалина си взе дължимото. Тя осъмна на поста заместник директор на Световната банка – институция управлявана от САЩ.
В заключение какво излиза? Когато Стоичков печелеше и България печелеше. С Кристалина понякога става обратното. Тя печели, а България – губи.
(следва)

Божидар Чеков
10-ти август 2019г.
Париж.

Comments

comments

About David Asenov