Български поглед към G7

Тази сутрин гледах някакъв политолог по БНТ – Мартин Табаков, който коментира срещата в Биариц. За този човек, най-големия дипломатически успех за последните 40-50 години, постигнат лично от Еманюел Макрон, няма никакъв ефект, върху международните отношения. Според същият този Табаков, значението на подобни срещи като G7, било отминало. Всичко случило се в Биариц следователно е чисто губене на време. Дори и факта, че никой никога не е събирал толкова държавни ръководители около една и съща маса, не вълнува българския коментатор. Включването в последния момент на Индия, Чили и няколко важни африкански страни, предприето от френският президент, изобщо не е забелязано от Табаков. Че хотелиерското и кулинарно изкуство на Франция създадоха атмосфера способна да изглади и най-острите противоречия. Посланието на Макрон, да се кръстосват чаши шампанско, вместо бомби – не трогва изобщо телевизионния политолог. Че всички участници си тръгнаха доволни и благодарни от френския прием и организация. Че дори и репликата на Доналд Тръпм: „Прекарах два фантастични дни, Макрон е Great man“ – не е стигнала до ушите на черногледия коментатор.
Членовете на Клуба G7 единодушно се изказаха против употребата на сила за решаване на кризата в Персийския залив. Гласуваха резолюция за подпомагане на страните жертви на природни бедствия, като пожара в Амазония и гласуваха 20 милиона долара спешна помощ. Приеха резолюция за нов закон в защита на равнопоставеността между жените и мъжете. 240 милиона долара бяха деблокирани от Световната банка за образованието на африканките.
Единствената спънка срещна предложението на Еманюел Макрон за връщането на Русия в Клуба на G7. На предложението на френският президент се противопоставиха Англия, Германия и Канада.
Съвсем логично „Ръшън ту дей“ разкритикува остро срещата в Биариц. Ако от БНТ желаят да информират българската публика с негативни очила постижението на Макрон, те нямат нужда от анализатори като Табаков. Могат направо да включат руската медия.
Подобен негативизъм води до въпроса: Кой плаща на управлявания от Мартин Табаков – „Институт за дясна политика“?

Божидар Чеков
21 август 2019г.
Париж.

Comments

comments

About David Asenov