Гледам, слушам и не зная, да се чудя или да се мая?!

Вчера по френската телевизия, приятен мъж, с безупречен френски, даде дълго интервю. Андрей Пленкович се казва – министър председател на Хърватия. В началото на месеца в Париж пристигна новият президент на Гърция – Кирякос Мицотакис. Различните телевизии се скъсаха да го канят. И имаше защо. Представителният грък, блестящ франкофон, излеждаше на „ти“ с Еманюел Макрон. На последната среща в Брюксел, румънският президент Клаус Йоханис дръпна такава реч на английски, че преводачките в европарламента се уплашиха за хляба си. В последно време, част от „Балканите“ се изредиха на сцената на Западна Европа и направиха отлично впечатление.
Изведнъж разбрах обаче защо, все по-често на ежедневната емисия по метеорология в сутрешните блокове в Париж, България я няма въобще!
P.S. Чух един виц за Бойко Борисовия английски. Българският министър председател се похвалил на един от телохранителите си, че напредвал, но трябвало да му се говори бавно. „Шефе, отговорил човека, ще ти намериме такъв дето заеква!“

Божидар Чеков
София

Comments

comments

About David Asenov