Избори във Франция – 2012.

Ще променят ли Европа изборите във Франция, след като Франсоа Оланд даде заявка за предоговаряне на европейския фискален пакт, а Никола Саркози – за преразглеждане на Шенгенското споразумение, ако ЕС не се справи с нелегалните емигранти – разговор в предаването Брюксел 1 на телевизия и радио България он ер с журналистите Аделина Марини от euinside, Светломира Гюрова от в. Капитал, Иво Христов и Божидар Чеков, кореспондент на сп. Тема в Париж.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=v9qsw5ecftQ[/youtube]

Избори във Франция. Избирателните бюлетини са 10 Х 15 см. Бюлетини дълги един метър и повече НЯМА. Нищо не се драска.Няма нужда от цветни моливи, писалки или химикалки. Дори и очила не са необходими. Колко години ще трябват на България, за да се стигне до подобна леснотия? Или до кога българското общество ще бъде приспивано, че участва в избори?!

Избори във Франция. 1 Избирателят представя лична и избирателска карта, подписва се в избирателния списък и пуска бюлетина.

Избори във Франция. Те започват в 8 ч. сутринта и приключват в 20 часа. Преброяването се извършва от самите избиратели. Няма нужда от полицейска или административна намеса. Два часа след започване на броенето - резултатите се обявяват. Няма викове, контестация и спорове. Демокрацията е нещо като "чистия въздух". Тя се усеща.

Избори във Франция. Часът е 20. Председателят на избирателната комисия и представителят на избирателите/гражданското общество/ обявяват избирателния ден за приключен.

Избори във Франция. Урната се отваря във присъствието на представители на гражданското общество. Не на фондации, а на редови граждани, чиито дотъп до преброяването е свободен.

Избори във Франция. Преброяване. Хората, които броят/ по 4 на маса/ са редови избиратели-доброволци. Французите считат, че участието им в изборите е техен граждански дълг. Първият преброител вади бюлетина от плика. Вторият чете името на избранника. Третият и четвъртият попълват списъка на избанниците.

Избори във Франция. Бюлетините се разпределят в "големи" пликове предназначени за всяка маса с преброители. Избирателните секции съдържат между 900 и 1000 избиратели. Преброителите се настаняват на 3 маси. Всяка маса получава един "голям" плик с бюлетини.

Comments

comments

About bojidar