Борисов бе преизбран в САЩ!

Българският министър председател успя да премахне визите за САЩ. Това е постижение със сигурни икономически и политически последствия. След приемането на България в ЕС повече от 2 милиона българи се преселиха в Западна Европа. За сега те пращат пари на стари родители. Връзката с България е преди всичко родова. Българските закони ги лишават от всякакво политическо участие. Местните феодали не позволяват, каквато и да е икономическа намеса от страна на диаспората. След като „старите“ напуснат белия свят, ямата която разделя българите от чужбина и тези останали в страната ще се превърне в безна. Валери Симеонов предвиди новия поток към чужбина и предупреди – родителите на емигрантите няма да получават пенсии! И донякъде е прав. Ако работоспособните българи се вливат в икономиката на Запада, те плащат данъци там, където изкарват препитанието си. При това положение пенсии в България в скоро време няма да има! Парите не се рисуват. Те се изкарват.
Подобно преселване се получи и в самата Германия. От 19 милионната ГДР, на Изток останаха 6 милиона по-малко. От тогава разликата между двете части не можа да се стопи. Ниска раждаемост, висока смъртност, безработица и съответния расизъм характеризират бившата ГДР. В Дрезден и Лайпциг изникнаха най-крайните десни партии и движения. Появи се непозната до сега неприязън към чужденците и дори към ЕС. Колкото и странно да звучи, недоволството и продължителния упадък на източната част на Германия се дължат на липсата на жени! Повече от 80% от емигриралите от Изток към Запад са представителки на нежния пол.
Българската статистика е дискретна относно състава на заминаващите. Към Америка със сигурнаст ще тръгнат млади хора от провинцията, защото извън големите градове препитание – няма. Последствията относно демографската криза са лесно предвидими. Много важен е политическия ефект от едно ново изпразване на България. Йосип Броз Тито ползва клапата „визи за чужбина“ в продължение на 50 години. Всички недоволни от управлението му бяха „свободни“ да работят далеч от Белград – Германия, Франция, Канада и САЩ.
Напускащите преди и в бъдеще не са част от облагодетелстваните от властта. В самата България, манипулираните избори, послушните медии и разбитата опозиция са стълба на статуквото. Отпушвайки пътя към САЩ, Борисов тласка недоволството от неговото управление по пътя към Америка. Така той гарантира собствената си власт за неопределено време. Време което зависи само от самите българи. От тези в България, но и от тези в чужбина.

Париж
Божидар Чеков

Comments

comments

About bojidar