По стълбата на кредитния рейтинг

Според Горанов и Борисов, България стъпи на първото стъпало по кредитен рейтинг на Балканите. След България, на по-долните стъпала са останали Румъния с 30% по-високи заплати и Гърция с 50% по-високо заплащане от нас. За хора очевидно по-бедни от съседите, оценката на финансовите пазари не само повдига самочувствието, а дори ни позволява да погледнем от високо всички, които са след нас. Не е далеч времето когато сме били „прусаците“ на Балканите. Тези с кредитния мерник, вероятно залагат на България да стане утре балканския „Сингапур“. Перспективата е съблазнителна, ако е вярна. За да се реализира тя обаче са необходими хора. Млади, работливи, заредени с вяра и сигурни в бъдещето. Това е слабото място на високата кредитна класация. Какви са показателите върху които почива оценката на Standard & Poor’s е пълна мистерия. Ако те се позовават на републиканската статистика, вместо на републиканската пътна мрежа, скоро може да изпреварим и Германия.
Всекидневието на българите реално е на светлинни години от успехите в класирането на реномираната агенция. Това което вълнува жителите на с.Ардино е – как да стигнат до Кърджали, без да спукат гума например. В Перник пък се питат, трябва ли да чакат, кредитния рейтинг да се качи с още една стъпало, за да се изплакнат с вода, та дори тя да е студена.
По клиничните пътеки „новината“ също предизвика оживление. В чакалните на лечебните заведения, надеждата съживи духовете, повече отколкото трябва. За голяма изненада, ефектът от новия рейтинг се оказа отрицателен за здравната каса. Успехът на двойката Горанов-Борисов, повиши значително кръвното налягане на болните от хипертония. Подобно на кредитния рейтинг, тяхната консумация на хапчета скочи стремглаво нагоре и отвори нова пробойна в бюджета на държавата. В заключение, счетоводителите от Standard & Poor’s изглежда са си взели белята с „добрата вест“, която оповестиха. Притиснати между стъкмистиката на управляващите и реалността, между теорията и практиката, те сами се озоваха в ролята на „магаре на мост“.

Декември, София
Божидар Чеков

Comments

comments

About David Asenov