Залпът на „Аврора“ срещу промените в конституцията


Спорът относно необходимите поправки, в най-важния закон на страната, се превърна в еднопосочен огън на Бойко борисовите ласкатели срещу упорития намек на президента Радев за промени. Всички конституции се обновяват и модернизират, само българската – не!? Неравностойното съотношение на медийните сили, между привърженици на Дондуков 1 и защитници на Дондуков 2, рискува да отклони вниманието от недостатъците на измисления на бърза ръка документ, от управляващият комунистически елит, през далечната 1989-1990 година. По това време България волю- неволю излизаше от тоталитаризма, без никой да знае точно накъде ще я задуха вятъра. Поради това конституцията не е увехтяла, а е родена вехта. Този основен закон, няма нищо общо с европейските конституции, защото вместо да обединява нацията, той я дели като поставя условия на месторождение, на местопребиваване и зачита двойното гражданство, колкото котките зачитат пернатите. Огромна е разликата между добронамерения текст и реалното му приложение.
Конституцията твърди, че „Република България гарантира живота и правата на личността, като създава условия за развитието на човека и гражданското общество…“
Трите милиона българи напуснали страната доказват красноречиво неспособността на политическата и икономическа система да приложи на практика думите записани в най-важния закон. Относно така желаното „гражданско общество“, ако някой го срещне, веднага да се обади на 112! Разочарованието е толкова пропило сетивата, че обществото не вярва на политическия елит. Как да се вярва на хора, които не „правят“ политика, а се хранят от нея?
Държавните субсидии, предназначени за дежурните партиини централи , пречат на появата на всякаква нова оригинална инициатива, способна да помръдне статуквото. Капсулирането с години на едни и същи кланове в управлението на държавата, също противоречи на конституционното твърдение, че „цялата държавност произтича от народа“. Българският народ е напълно изключен от решенията на управляващите. Участието на „суверена“ в управлението на страната е чиста фикция. „Референдум“ има само по телевизията. Говорещите за „Пряка демокрация“ се считат за мечтатели от друга планета.
Конситуцията твърди още, че България е правова и социална държава. Възможно ли е страната ни да е най-корумпираната и в същото време „правова“? Това противоречие се отнася и до „социалната“ конституционална препоръка. Тя е само на хартия. Република България е с най-голяма разлика в доходите в целия европейски съюз! Този плачевен резултат означава, че органите на законодателната, изпълнителната и съдебната власт, не изпълняват ефективно функциите си. И не са десетките комисии и агенции, които биха санкционирали договорките между институциите. Парламентарните квоти в ВСС, ЦИК и СЕМ гарантират безнаказност на близките до властта и в същото време служат за щит срещу нови движения и политици, тръгнали да променят статуквото.
Бойко Борисов реагира нервно на предложенията за поправка в конституцията, от момчешка ревност, но и от страх. Той отлично знае, че от Брюксел сочат все по-остро, липсата на осъдени от „Високите етажи на властта“. Борисов свикна на комплименти, а президента го дърпа за ухото, като новобранец. Не случайно всички облагодетелствани от ГЕРБ политолози, ревнаха като един, срещу поправки в конституцията. Щяла да се отвори „Кутията на Пандора“?! Защо са тези предупреждения и кой се плаши от истината и внедряването на повече справедливост? Упреците на „Венецианската комисия“ не желаят нищо лошо на България, а влизането ни в крак с европейските закони. Същата комисия упрекна управляващите за безпричинното лишаване от граждански права на българската диаспора, въпреки, че в конституцията се казва, че „всички български граждани, където и да се намират те, ползват равни права и задължения“! И по този въпрос президента Радев изглежда също има преднина пред Борисов. Приобщаването на диаспората, чрез нови законови промени по отношение на двойното гражданство, е наложително за обединението на нацията. Двата документа за самоличност никъде в Европа не се считат за проблем. Настоящата председателка на европейската комисия Урсула фон дер Лайен е с двойно гражданство. Кметицата на Париж Ан Хидалго е родена испанка. Кметът на Лондон Садик Хан е от пакистански произход. Бившият министър-председател на Франция – Мануел Валс също е роден испанец. Министърката на спорта на Франция – Роксана Марасинеану е с двойно гражданство – румънско и френско. Най-известният английски политик – Уистън Чърчил също е с двойно гражданство. В страни като Франция, Англия, Белгия, Германия, Испания или Гърция няма дискриминация спрямо правата на двойните граждани, подобна на тази, която се практикува в България. Всички се ползват с равни права и равни задължения, както в страните в които са родени, така и в страните, които са избрали за живот. За да настигне реално България европейското семейство, потъналата в паяжина конституция ще трябва сериозно да бъде обновена.
„Кутията на Пандора“ бе отворена през 1989 година. Ако все още има страхове от повторното ѝ отваряне, означава че не всички „злини“ скрити в нея са я напуснали.
Париж -Божидар Чеков

Comments

comments

About David Asenov