Какви деца е раждала пернишка майка юнашка!

Всеки път когато язовирите преливат се чува обяснението – виновни са валежите. Когато пресъхват, отново небето е виновно. Подобно измъкване от отговорност е толкова убедително, колкото е цената на километър на българска магистрала.
Драмата, която изживяват перничани е трагична илюстрация на българския преход. И не е демокрацията, която направи на „scrap“ този град, а група хора, които всички познават. Повечето от тях днес разполагат не само с вода, но дори с минерални извори. Те със сигурност си мислят, „добре, че не сме там!“
Възможно е да разочаровам антикомунистите и да възбудя възторга на о.з.комунистите, като кажа, че Тодор Живков, ако беше жив и посетеше Правец, ще бъде посрещнат с почести, докато Георги Първанов – Перник, може да получи само домати и развалени яйца. Първият секретар на БКП направи от селото си градина, а израсналият в Перник – Първанов, остави града в бедствено положение. Със сигурност, някой ще възрази – не е той, държавата не си била вършила работата! Моля, Георги Първанов не беше ли „глава“ на държавата България цели два мандата? Какво се случи с Перник през десетте години на неговото президентство? Седемтте и половина милиона евра от програмата САПАРД, източени чрез „Фонд земеделие“, не потънаха ли в джоба на вифаджията Емил Стойков? Не пряко, а косвено. Американската офшорна компания „Кингстън ентърпайс“ изпра еврофондовете, под носа на ОЛАФ и купи на Стойков курорта „Дюни“, за 2 милиона и 700 хиляди долара. Пътя на парите е ясен като „Пътя на коприната“ и немските участници в източването бяха осъдени и вкарани в затвора. Българския съд се оказа по-добър и по-мъдър от немския. Нали „бързата кучка – слепи ги ражда!“ С времето обвиненията, подозренията и съмненията избледняват. Само имотите остават. Людмил Стойков спокойно спонсорира кампанията на своя „грацки“ – Георги Първанов. Нито бенефициента, нито БСП последваха „дребнавия“ пример на Хилари Клинтън, която отказа доларите на Дарина Павлова. Първанов бе преизбран и Людмил Стойков – оправдан. Не на първа, на втора, трета или пета инстанция, без значение. Бившият барман от „Балкантурист“ продължи да нанизва имоти от ул.Оборище в София, в Бургас и другаде въпреки, жалбите на собственици и конкуренти. „Политическия чадър“ над него се оказа железен. Перничанинът дори посегна на дюните по Черноморието и се прослави със смешната цена от 2лв и 50 стотинки на кв.м. И два лева са много за един пресметлив бизнесмен с хотелиерска дарба като Стойков. За хотел Рила в София, той успя да придобие собствеността, като свали първоначалната цена наполовина. България е малка и всичко, или почти всичко, се знае. Заговори се упорито, че бившият барман е подставено лице, зад което се крие Георги Първанов. Какво като се говори? „Кучетата си лаят – керванът си върви.“
За „Белчин гардън“ близо до Самоков, също се говори, че е на Зорка Първанова. Там за „перде“ служи друг пернишки герой – Владимир Лазов. При него началното натрупване на капитала става чрез „Социалния инвестиционен фонд“, който получава пари от Световната банка. Министър Емилия Масларова между две пазарувания в Монако успява да даде рамо на младия пернишки предприемач. Лазов е като Стойков – пестелив и пресметлив. Старческия дом в „Сирищник“, родно място на Първанов е ремонтиран за двойно по-голяма цена от пазарната. Посетителите на тоалетните в „Агенцията по заетостта“ още споменават цените на поредните ремонти след като фирмата на Лазов е минала от там.
В закупуването на петзвездния хотел „Стримон СПА“ до Кюстендил, щафетата на семейство Първанови поема синът Ивайло. 27 годишният кандидат бизнесмен взима 3 милиона заем от незнаен кредитор. Подобен летящ старт, дори и в световния бизнес, до днес не е познат!
Когато „пари от незнаен“ произход започват да си показват носа, най-често срещаната постановка е благотворителната дейност. Не тази, като на Бил Гейтс – дискретна и постоянна, а нашенска, с шум до небето, но със съмнителен резултат. Точно това се случва с „Българската коледа“ организирана от Георги Първанов. Пернишките предприемачи Стойков и Лазов са между първите спонсори.
Когато през 2009г., Георги Първанов основа новата партия АБВ, със собствени средства, никой не пита от къде са те. Вместо това, Волен Сидеров бърза да си прави реклама с викове за „импийчмънт“ или отстраняване на президента, поради неспазване на конституцията. Изненадващо, пренебрегвайки Конституционния съд, Бойко Борисов взима защитата на Първанов. „В името на разума“, да не се излагаме пред европейците, казва той.
Размяната на любезности по „Горните етажи“ на властта е типична за прехода. Първанов не забравя „рамото“ което Бойко му дава и десет години по-късно му го връща. В конфронтацията между Дондуков 1 и Дондуков 2, той се нарежда категорично, заедно с олигарсите от АБВ, на страната на ГЕРБ, против своя косвен наследник Румен Радев. „За добрия образ на българската политика“ – казва на свой ред той.
Случайно или не, Перник бе провъзгласен за „Европейска столица на маскарада“. Всяка година през януари в града се провеждат тържества с маски. Видни политици от цяла България гостуват на събитието и държат поздравителни речи пред местонаселението.
Тази година няма да има нито карнавал, нито тържества. Още по-малко поздравления. Няма го Първанов, няма я Мая Манолова, няма ги и спонсорите. Перничани плащат сами цената на маскирания и гримиран български преход.
Преди месец, един известен писател ми подари последния си роман. Казва се „Разруха“. Следващия път като се видим, ще му препоръчам ново заглавие за книга – „Перник“.
Божидар Чеков
Париж

Comments

comments

About David Asenov