Имах „зъб“ на Нено Димов

Преди повече от година бях поканен на интервю от Цветанка Ризова по БТВ. Трябваше да се появя последен от редицата гости, участващи в предаването. Всеки един разполагаше с по 15 минути да представи възгледите си по зададен от Ризова въпрос. Преди мен минаваше Нено Димов. Изобщо не знаех кой е и за какво е поканен. Чаках зад кулисите и се местех търпеливо от крак на крак. Човекът говореше толкова монотонно, че на мен ми се доспа. Димов прехвърли 15-те минути, със същия приспивателен глас, а водещата Ризова изглежда не смееше да го прекъсне. Най-накрая Димов, след като „изяде“ 10 минути от моето време, се изниза към вратата. Изгледах го от горе до долу и с „деформирания“ си мозък от четиридесет и две годишен трудов стаж в частния сектор на Франция прецених, че аз, този мъж – никога не бих назначил на работа! Това беше човек без гръбнак. В последствие, всеки път когато го виждах на екрана, веднага сменях канала. За мен Нено Димов, независимо от дипломите и грамотите, с които разполага, може да е полезен само в клиника на хора, които страдат от безсъние.
След сушата, в която затънаха перничани и влаковете с европейски боклуци, успокоителните интервюта на управляващите не приспиват повече никой. Факта, че 25 милиона кубически метра вода на язовир „Студена“ са се изпарили без нито една институция да забележи, поставя въпроса: за какво служат всички те? Може ли още да се говори в България за „регионално развитие, благоустройство и екология“, когато няма вода за пиене и въздуха е отровен? Колко струват всички тези агенции, ведомства и министерства на данъкоплатците? „Нямало уреди за измерване!?“ Още от времето на Дянков се чуха подобни изказвания, но никой не си мръдна задника. В Лукойл влизали танкери със суров петрол, а излизали камиони с бензин, без да има уреди за измерване. Днес – същата работа. Ако язовирите преливат – викаме пожарната. Ако пресъхват – викаме прокуратурата! Това ли е разрешението? Милиарди потънаха от еврофондове и субсидии за „регионално развитие“. НАП гони таксиметрови шофьори за касови бележки, а луксозния апартамент на Ирена Соколова, от 250 квадрата в центъра на София, изглежда е прозрачен. Невидими остават за финансовите инспектори – Къщите за тъщи, Къщите за гости, Вилите в Гърция и мезонетите с по две, три тераси.
Пипалата на ГЕРБ и партньорите му създадоха нова феодална система, без контрол и опозиция. Всички знаят, че нито лев не се разпределя без знанието на Бойко Борисов. Няма прокаран закон или прокурорска намеса без негово съгласие. Всичко в България зависи само и единствено от волята на министър председателя.
Затова, аз който имах „зъб“ на Нено Димов, сега ме е жал за него.
Божидар Чеков

Comments

comments

About David Asenov