Франция по нов път – коментар на Божидар Чеков по БНТ

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=K1XO_bFo0yI[/youtube]

Новоизбраният френски президент Франсоа Оланд започва работа по съставяне на ново правителство. Оланд спечели малко под 52 процента от гласовете и обеща да работи за преразглеждането на европейския пакт за фискална дисциплина, който контролира държавния дълг в страните от еврозоната.

Цяла нощ улиците на Париж се огласяха от клаксоните на автомобили и виковете на празнуващи хора. Франсоа Оланд пристигна триумфално във френската столица, след като празнува с поддръжници в град Тул, чийто кмет е бил. В Париж той и негови избиратели празнуваха заедно на площада на Бастилията.

Франсоа Оланд, президент на Франция: „Чух желанието ви за промяна. Чух вашата сила и вашата надежда. Благодаря ви. Благодаря, че ми позволихте да бъда вашия президент на републиката.“

Предаването на властта от Саркози на Оланд ще стане на 15 май, но новият френски президент трябва да започне веднага да убеждава останалите лидери от Европейския съюз, че е подходящ за поста:

Франсоа Оланд, президент на Франция: „Днес ми предстои само работа. Трябва да съм готов. Казах, че съм готов, но трябва да бъде напълно подготвен.“

Оланд поиска преразглеждане на европейския пакт за фискална стабилност, който беше договорен трудно и благодарение на който еврото беше спасено от смърт. Основните движещи сили бяха Франция и Германия. Оланд и германския канцлер Ангела Меркел вече са говорили по телефона, но Берлин предупреди, че пактът не трябва да се пипа:

Ангела Меркел, канцлер на Германия: „Пактът не подлежи на обсъждане. Той е договорен и подписан от 25 старни, ратифициран е от Гърция и Португалия, в Ирландия ще има референдум. Смятам, че един фундаменатлен ходход в Европа не трябва да се променя след всеки едни избори – независимо дали са в малка или голяма страна.“

Изборът на Франсоа Оланд дава надежда на бедните и младежите, че ще имат по-добри шансове за развитие и по-добър живот. Именно социалните обещания на новия френски президент са една от причините той да влезе в Елисейския дворец. Друга причина, според анализатори, е неодобрението към Саркози и протестния вот на избирателите.

Досегашният президент Никола Саркози каза, че приема отговорност за поражението и добави, че участието му в живота на страната вече ще бъде различно.
Автор: Владислав Велев, спец. пратеник на БНТ

Comments

comments

About bojidar