Боговете говорят – ангелите траят!

Националният Фронт на Франция страдаше доскоро от руското участие във финансите на партията. През 2014 година Марин льо Пен, след като всички френски банки отказаха да й отпуснат кредит, тя се обърна към Москва и получи 9 милиона евра. Договорът беше подписан между една руска банка и председателката на Фронта. В тази сделка нямаше нищо незаконно, но руското рамо в полза на най-опасната опозиционна партия, остави неприятен вкус в политическия живот на страната.
През май 2017 година, на никой непознатият Еманюел Макрон победи Марин льо Пен и е много възможно, някои избиратели да не са пуснали бюлетините си за нея, именно поради намесата на Москва.
Към средата на своя мандат, френският президент започна непопулярни реформи на пенсионната система, срещу които се надигнаха „Жълтите жилетки“ и държавните служители. Макар и със закъснение, Марин и нейният Национален фронт подкрепиха протестите. Следващите президентски избори са след две и повече години, но сондажите вече сочат заплашително, че този път льо Пен – оглавила недоволството, има шанс да спечели. Точно този момент избра някакъв напълно неизвестен, руски производител на резервни части за самолети, да поведе под съдебна отговорност Националния фронт на Франция и нейната председателка. Въпросният ищец, бил закупил активи на банката кредитор, която междувременно фалирала. Московският съд официализира жалбата и тя прерастна в обвинение за неплатежоспособност. Подобно обвинение е много по- компрометиращо от подозрението за руско парично участие във френската политика.
Възможно е да има хора, които вярват, че руската съдебна система е независима и случващото се е напълно случайно. Има и такива, които не вярват, защото централизираната в ръцете на Владимир Путин власт, не търпи съмнение. Доказателства почти не са необходими. Владимир Путин се среща многократно с Еманюел Макрон и на срещите им не присъства никой. От своя страна, вече цяла година, френският президент повтаря, че Русия не е враг, че с нея трябва да се преговаря, защото врагът е ислямизма и в борбата срещу него, без Русия не може! През февруари тази година, без да му мигне окото, Макрон държа подобна реч във Варшава, пред онемелият от изненада полски парламент. В същото време, ако общественото мнение на Франция е с около 50% против реформите, над 90% от французите не считат Русия за враг.
Колкото повече наближават изборите за нов президент в Париж, международната политика ще измести „Жълтите жилетки“. В това отношение, далеч от пенсиите, но лице в лице с реалността, Макрон няма да се промени – „без Русия не може“!

Божидар Чеков
София

Comments

comments

About David Asenov