Ел Гринго Де Лос Балканес

Далеч е времето когато ЦСКА вдъхваше страхопочитание в Барселона. Когато българският футбол беше равностоен на испанския и „българин“ звучеше гордо в столицата на Каталуния. Головете на Христо Стоичков още не са забравени, но поводите за гордост обаче изчезнаха. На тяхно място криминалните рубрики се изпъстриха с български имена замесени в трафик на проститутки, наркотици и нелегално производство на цигари. Тези дни Георги Семерджиев-Шопа, Ветко и Маринела Арабаджиеви бяха избутани от страниците с криминални произшествия от името на Бойко Борисов. Българският министър председател е заподозрян в пране на пари.
Във всички демократични страни има закон наречен „Лошо придобита собственост, чрез отклонение на държавни средства.“ Конкретно казано – корупция. При действаща съдебна система е достатъчно да се подаде жалба със съответните доказателства и данъчната полиция слага начало на разследването. От доста време в България имаше сигнали за „Къщата в Барселона“. Заради един телефонен разговор по този повод, съдийката Владимира Янева и магистратката Румяна Ченалова бяха грубо санкционирани от началниците си. С изпадането им в немилост, темата вместо да заглъхне, раздразни любопитството и продължи да се обсъжда в кафенетата около Съдебната палата, с още по-голяма сила.
За да има разследване, жалбата трябваше да бъде подадена там където са веществените доказателства за придобиване на частна собственост с държавни пари. Именно това направи българската неправителствена организация БОЕЦ през март 2019 година. Само за 12 месеца каталунската полиция направи „скенер“ на имотното състояние и дейността на бившата българска манекенка.
През 2012 година Борислава Йовчева основава фирмата „Numin Invest », чиято дейност е търговия с недвижими имоти. Капиталът е скромен – 1500 евро. Предприемчивата жена намира сили, в едно и също време да ръководи фирма и да стане майка. Детето е с баща от неизвестен произход. Случва се. Самият баща на Борислава, електротехникът – Георги Йовчев от Сандански влага 1500 евра за да подкрепи начинанието. До тук няма нищо лошо, нито подозрително. В чужбина е пълно с предприемчиви млади българки, които лансират фирми за козметика, други отварят фризьорски салони, трети работят като сервитьорки и продавачки. Малко са бащите, които ги придружават, но има и такива. В нашия случай бащинското рамо изиграва ролята на трамплин за нови предприемачески реализации, докато майката готви и чисти в къщи. Борислава Йовчева наема без да ѝ мигне окото 140 кв.м. на търговската улица „Пасео де Грасиа“, където лансира магазин за мода. Манекен да продава дрехи е нещо като краставичар да продава краставици. Уверени в собствената си звезда, получили 5 милиона евра от изневиделица през 2013 година, баща и дъщеря купуват обширна многоетажна сграда в квартала „Есплугес“, с басейн и стаи за гости. От тук семейство Йовчеви напускат емигрантското ежедневие и се качват в облака на благодентствието за което не са се потили много. Замогването им става само една година след започване на дейността на двете фирми. От чисто счетоводна гледна точка, те са губещи. А милионите идващи от Кипър са много пари, дори и за дипломирани красавици завършили престижни университети. Какъв е източника на тази щедрост е въпрос с бъдеще. Още повече, че след добиването на тази собственост финансовият поток към двете фирми не спира. В капитала на „Numin Invest” влизат нови акционери Александър Чаушев и съпругата му с 2 милиона и 900 хиляди евра. Тази инвестиция изобщо не съответства на развитието на фирмата и обяснението, че по този начин съпрузите Чаушеви вземат ръководна роля не е убедително. Нещо подобно се случва и с „ЕММА“. Там Борислава се весва само от време на време. Хвърля по едно око към продавачките и изчезва. Активността на продажбите е повече от скромна. Въпреки това през 2015 година от Кипър прииждат нови 3 милиона евра, които остават също без обяснение. Един от донорите е кипърецът Никос Михайлидис, който по професия е безработен. Други трима дарители са от най-близкото обкръжение на Бойко Борисов. Това са: Иван Създов – собственик на Тенис клуб в Банкя. Радослав Иванов – братовчед на Бойко и Йордан Христов – управител на Спортни имоти Приморско и директор на бойковата „Ипон“. Всички те са получили призовки от испанските следователи. Междувременно магазина за мода на ул.“Пасео де Грасиа“ обяви фалит и спусна кепенци. Къщата в квартала „Есплугес“ също се е изпразнила от обитателите си. Бягството в никакъв случай не вещае „презумция за невинност“.
Испания не е Дубай и чорапа, който следователите започнаха да разплитат ще бъде разплетен до край. Бездействието на българската прокуратура по въпроса не помага с нищо за намиране на истината. Паричните преводи от София към Никозия са оставили следи в архивите на банките от които са тръгнали. Вместо да призове към съдействие на испанското разследване Екатерина Захариева, без да си дава сметка, „че вместо да изпише вежди – вади очи“, заяви, че подозренията към Бойко Борисов са фалшиви?! Наличието на руски граждани в мрежата опъната от София до Кипър доказвала злонамерената руска намеса. Испанската полиция не се интересува от паспортите на участниците в сериала „Къщата в Барселона“. Търси се произходът на парите и тяхното предназначение. Призованите за разпит, няма да се отърват от белезници само с „не знам“. Вместо Захариева да кърши ръце пред журналистите, тя не бива да пречи на Иван Гешев да си върши работата. За да спука балона от подозрения, прокурорът ще трябва да остави Деси Радева на мира и отлети час по-скоро към Испания. Пробойните в хазната са зейнали застрашително и не са цените на тока и водата, които ще ги запълнят. Освен това, българското общество иска да разбере час по-скоро дали прокурорът е къртица или плъх маскиран на къртица.
Чуват се гласове за ДНК проба на дъщерята на Борислава. Категорично не! При всички положения, детето трябва да остане извън съдебната анкета. Настрана от мръсотията. Достатъчно е, че цял живот ще носи името на фалиралата фирма за дрехи от Барселона.

Божидар Чеков
Париж

Comments

comments

About David Asenov