Путин се покани на предизборната кампания в САЩ!


Стремглавият срив на цената на барела не радва никой. Коронавируса е главният виновник, но има и други. Причината за безпокойство явно не е само опасната зараза.
Подобно на войните, които водят от години чрез трети страни, като се започне с Виетнам и се свърши със Сирия, САЩ и Русия не пропуснаха новата възможност да кръстосат юмруци. Както винаги – безмилостно. В схватката им няма правила, а икономическите, социални и политически сътресения са без граници.
В периода 1984-85г, Роналд Рейгън нареди на Саудитска Арабия да увеличи значително производството си на петрол. Цените на международния пазар се сринаха. Затънали във войната в Афганистан, руснаците постепенно бяха лишени от жизненоважен приток на валута. Използвайки петрола като оръжие, американците подкопаха основите на Съветската империя. Днес Путин постъпи по същия начин. Той отхвърли идеята на Саудитска Арабия за намаление на производството, за да не пада цената на барела и срива продължи. Каква е неговата цел, след като от ниските цени не се печели? Целта на Путин е политическа. Руския и саудитския петрол са лесни за добиване. Американския петрол е шистов, намира се дълбоко в скалите и е много по-труден за изтръгване. Съответно неговия добив е по-скъп от руския. Ако кризата се проточи и Русия продължи да залива пазара със свръх производството си, последствията за американската петролна индустрия ще са драматични.
Друг болезнен рикошет за САЩ е пенсионната система на американците. За разлика от страни като Франция и Германия например, спестяванията на янките са в Пенсионни фондове. Всички те са котирани на Борсата. Стойността им се топи като сняг на слънце. Загубите са по-големи от тези през 2008 година, след фалита на банката Lehman Brothers. Тогава кризата бе предизвикана от прекаленото предлагане. Търсенето не пострада. Сега и двете са на колене – и търсенето и предлагането. Който изгорял – изгорял. Парите няма да му се върнат.
Ето как, благодарение на Коронавируса, Владимир Путин намери начин да сложи пръст в предстоящите президентските избори на САЩ.

Божидар Чеков

Comments

comments

About David Asenov