Голямата празна кошница на Ердоган

Има само един международен резил, по-голям от този, който съпроводи турския президент в Брюксел. Това е речта на Никита Хрушчов от трибуната на ООН. През 1960 година, първият секретар на КПСС заплаши американците, че в близко бъдеще Съветският съюз ще ги разбие икономически, преди всичко със селскостопанското си производство. За да съчетае думите с дела, Хрушчов изу едната си обувка и заудря с нея по трибуната. Руснаците никога не преглътнаха тази излагация.
Ердоган не се събу, но заплаши Европа с 1 милион бежанци, част от които премести с автобуси от Сирия до границата с Гърция. Като член на НАТО, той поиска първо съдействието на атлантическия съюз за войната която води срещу Асад, пропускайки факта, че по негова заповед турските танкове са нахлули в чужда държава, а не обратното. Генералният секретар Яан Столтенберг лицемерно изрази съчуствието на организацията и предаде щафетата на ръководителите на европейския съюз. Урсула фон дер Лайен, която никога не би сложила фередже, дръпна на Ердоган едно „конско евангелие“, което Корана не предвижда. Всички европейци, са солидарни с Кириякос Мицотакис и ще вложат сили и средства за защита на гръцката граница, защото тя е европейска. Парите които Европа давала на Турция – не стигали. Трябват повече. Никакви – пари за Турция, докато Ердоган не си прибере обратно бежанците! Ледената среща в Брюксел трябваше да приключи с пресконференция. Тя се състоя, но в съкратен формат. Ердоган не посмя да се покаже на телевизионния екран с „празната си кошница.“ Турският президент напусна белгийската столица без да се сбогува с никой.
Турция е осемдесет милионна държава. В нея всички турци не са националисти, нито сляпи поддръжници на Ердоган. Икономическата криза се чувства навсякъде. В Турция има истинска смела опозиция, въпреки, че затворите са пълни с политически затворници. Резила от Брюксел, военната агресия на президента в Сирия и Либия не са в полза на авторитета му. Десетки семейства са в траур, защото децата им се завръщат в ковчези от бойните полета. Навремето Никита Хрушчов загуби властта, заради авантюристичната си политика. Много е възможно поради допуснатите грешки и международната изолация, Ердоган да сподели съдбата на Хрушчов.

Божидар Чеков

Comments

comments

About David Asenov