Оптимизма и самообладанието предпазват от вируси!


Еманюел Макрон обяви нови превантивни мерки срещу епидемията. Детски градини, училища и университети затварят врати за известно време. За да успокои безпокойството на французите работещи в частния сектор, той заяви, че държавата ще плати заплатите на всички, които по технически причини, спрат да работят заради Коронавирус. Франция, която разполага със 600 болнични легла за 100 000 жители е между първите най-екипирани страни в света. В сравнение, Англия разполага с 260 легла за 100 000 жители. Тестовете за вируса струват около 50 евра, от които касата връща близо 90%. По всички граници се вършат безплатни тестове, но влизането и излизането от Франция не се забранява.
В сравнение в САЩ един тест струва между 1200 и 1280 долара и 30 милиона американци са без здравна осигуровка.
Поради огромните разходи свързани с епидемията, френския президент заяви, че здравеопазването е извън пазарната икономика, защото човешкия живот няма цена. Не е трудно да се разбере защо във Франция, където всички са задължително здравно осигурени, /както и в Германия/ спокойствието и добрата организация преобладават. И не само. Французите, които са известни с индивидуализма достигащ до егоизъм, в този труден момент за страната, показват спонтанна солидарност и дисциплина. Най-яркият пример за гражданско им съзнание е доброволния прилив на стотици медицински кадри в пенсия, както и на студенти по медицина, към организационния команден щаб на министерството на здравеопазването.
Тази вдъхваща оптимизъм френска система е в пълен контраст със случващото се в България. Непотвърдени слухове за зараза се разпространяват безнаказно. Блъсканицата пред вратите на болниците между нуждаещи се от редовна медицинска помощ и случайно страдащи от възпалено гърло, пречи на медицинския персонал да организира прегледите. Информацията е хаотична. Лекари си дават оставките поради административни неуредици. Медицински сестри напускат поради неплатени заплати.
Томислав Дончев, човекът с лице на боксьор без един спечелен мач, сипе заплахи срещу всички, които не спазват карантината. Каква е тази карантина? Къде започва и къде свършва – никъде не пише. Борисов също заплашва с глоби. Парламента щял да гласува забрана за пътуване към европейските страни, където има зараза от Коронавирус. Защо? Да се спре идването в България от граждани на тези страни – има някаква логика, но излизането е абсолютно безмислено. Всички тези превантивни мерки, приличат на политическа импровизация, която увеличава паниката, вместо да въдвори ред и самодисциплина.
Настоящето българско здравеопазване, заплашено от епидемията с Коронавируса, тепърва ще покаже всичките си недостатъци, завещани от Иванкостовата реформа. „Бащата“ на родния капитализъм внедри американския модел на здравеопазване – болниците да са търговски дружества. Не случайно, някои специалисти предупредиха, че връзката между пари и здраве води към геноцид. В продължение на няколко десетки години, българския парламент не направи нищо за да изясни пред българското общество, че здравето на нацията е задължение на държавата!
Божидар Чеков

Comments

comments

About David Asenov