Борисов си показа дипломата

В най-трудните моменти излиза на яве, кой за какво е учил. Да се подхвърлят думи като дефицит и кредит в медийното пространство без да се познава ролята им в рестартирането на икономиката е несериозно. Кое е за препочитане – да тъне народът в мизерия със скръстени ръце в името на финансовата дисциплина, или да се предпази икономиката от кома, чрез наливане на средства от финансовите пазари, които след това се възстановяват? Акциите, чековете дори банкнотите са „Ценни книжа“ – вид „кредит“. Преди да съществуват те, разплащанията са ставали с торби с монети. Самоизтъкването на Борисов като разумен икономист, да се управлява държава без кредит и без дефицит, напомня гордостта на последният японски войник. Той бе открит в джунглата на Филипините, четиридесет години след края на Втората световна война. Храбрият солдат, въоръжен до зъби не знаел, че военните действия са приключили отдавна.
Освен шаблони, които ползва изобилно, много е възможно Борисов да не знае какво да прави. Какви пари, в кой сектор, къде по-напред?
По отношение на мерките, които Еманюел Макрон взима за да предпази френските граждани от социалната криза, която се задава, Бойко Борисов размаха стоте процента дълг на Франция, подобно на футболен рефер – червен картон. Българският министър председател едва ли е намерил тази цифра сам. Някой вероятно му е подшушнал. Независимо от това тя е вярна. Суфльорите обаче са забравили да му подшушнат, че Япония например е най-задлъжнялата страна в света с 250% дълг спрямо БВП. Съединените щати също са между първите в света длъжници.
Защо Бойко се ядоса на Макрон? Преценете сами. Френският президент заяви, че никакво предприятие, малко, средно или голямо – няма да фалира. Че всички заплати, независимо дали работниците и служителите си стоят у дома поради карантината, ще получат 100% от своите възнаграждения. Пенсиите и помощите остават непроменени. Там където данъците и таксите заплашват съществуването на предприятията, те ще бъдат намалени или отложени във времето. От своя страна, министър председателят Едуард Филип декларира, че всички стратегически сектори, като самолетостроене, корабостроене, въздушен и ж.п.транспорт, както и автомобилната индустрия, в случай на нужда, ще бъдат национализирани и спасени. Всичко това присяда на Бойко, но това което най-много го ядосва, че то се знае и хората сравняват.
От чисто финансова гледна точка, Франция разполага с огромно кредитно доверие, не само защото е пета в света икономическа сила, не само защото златните й резерви са вид гаранция, а защото френската политическа система позволява сменяемостта на елитите и възобновяването им. Откакто Бойко Борисов и неговата партия ГЕРБ са на власт в България, във Франция се смениха трима президента, още толкова министър председатели и правителства. В момента двама премиери и един президент са подсъдими. Всички тези факти Бойко пропуска в неговия гняв. Може би защото докато той е участвал в първоначалното натрупване на капитала, Еманюел Маркон е завършил с отличие как се управлява държава.
Божидар Чеков

Comments

comments

About David Asenov