Уравнение със смъртоносни неизвестни

По Тодор-Живково време във моя роден Лом започна изграждане на захарен завод. Тръстиката трябваше да идва от Куба, а захарта да заминава за Съветския съюз. Още с първите копки, от земята изригна гейзер от топла миризлива вода. Някой каза, че тя е здравословна и една безкрайна опашка от хора с дамаджани се нареди пред извора. Напразно властите тръбяха, че доказателство за лечебните свойства на водата няма. Хората продължаваха да си я носят вкъщи и да се „лекуват“.
Нещо подобно става във Франция днес. Един професор – Дидие Раулт, който е нещо средно между „Доктор Ох Боли“ и Дон Кихот, заяви, че “ Клорокин“ лекува Коронавируса и хиляди французи затропаха по вратите на аптеките. Независимият във всяко отношение професор се превърна в символ на защитник на народа срещу спекулантите със скъпи лекарства. Неговата смела позиция е в противоречие с медико-изследователската върхушка, която изисква допълнителни тестове и време, докато бъде изнамерена подходящата ваксина. Хората обаче не ядат „домати с колци“ и отлично разбират, че в основата на спънките срещу професор Раулт, е разликата в цените между евтиния „Клорокин“ и бъдещия медикамент.
От началото на епидемията до днес различни хипотези се появяват в пресата и по Нета за случващото се. Първо привлече вниманието едно тревожно съобщение на двама китайски изследователи. То се появи в сайта ResearchGare. Според тях, вирусът е изтърван следствие на човешка грешка. На 300 метра от лабораторията в Ухан се намирал пазара за влечуги, които се считат за деликатеси от китайците. Между тях и прилепи. Попаднал в гостоприемна среда, вирусът се разпространил без проблем. Това съобщение бе изтрито доста бързо от мрежата. Единственото опровержение, което китайски власти публикуваха е, че пазарът на влечуги не бил на 300 а на 1600 метра.
Остава без отговор въпроса, каква е точно функцията на тази лаборатория, класифицирана „Р4“? Според италианският журналист Паоло Лигори и израелският разузнавач – Дани Шохом, китайците са разработвали биологическо оръжие.
Френското общество в момента е изцяло мобилизирано в борбата с Коронавируса. След като премине Пика на епидемията, всичко свързано с кризата ще излезе на повърхността. Не на последно място е отговорността на медико-изследователската върхушка. Същата тази, която е ръководила търговските отношения с Пекин. Никой не може повече да скрие, че лабораторията в Ухан от която тръгна вируса е френска!
Собственик на лабораторията „Мерио“ е милиардерът Ален Мерио. Неговото богатство надхвърля 5 милиарда евро. Той продава една своя лаборатория „Р4“, предназначена за борба с вируси, по време на посещението на китайският президент Си Дзинпин в Лион през 2014г.
Предприятието „Мерио“ е 100% частно, въпреки това сделката би трябвало да е сключена със съгласието на тогавашният президент Франсоа Оланд. Не може да се твърди, че тя е била съпроводена с ентусиазъм от научните среди на Франция. Съществуват няколко хипотези около това стратегическо решение. Самият Ален Мерио казва, че развитието на предприятието му има за цел Китай и САЩ. От капиталистическа гледна точка тази визия е напълно логична. В тези две страни се намират потенциалните пазари за лекарства. Производството в Ухан ще бъде винаги евтино, а цените на Запад винаги високи. Максималната печалба е смисъла на глобализацията. Настоящите събития доказаха, че производството на лекарства е по-доходно от добива на петрол.
Има и един друг факт. Лабораторията „Р4“ е изключително опасна за хората. Там изкуствено се създават вируси. След това, вирусите са подложени на „атаки“ от различни отровни химикали, докато се стигне до желания резултат – ваксината. Правят се тестове върху мишки и зайци, преди да се премине до реални проби върху хора. Много е възможно, французите да са предпочели всичко това да става в Китай, вместо във Франция.
Има едно неприятно предчувствие, подсилвано от различни военни анализатори, което касае реалната цел на китайското участие в изследванията. Това е съмнението в искреността на азиатците. Възможно ли е те да произвеждат в тази лаборатория вируси за масово унищожение? Докато Си Дзинпин е президент, тази хипотеза няма да бъде разнищена.
INSRM е институция, която разпорежда всички видове отношения в областта на здравеопазването на Франция. Нейната власт може да бъде сравнена с Конституционния съд. Превода на инициалите е Национален Институт за Здраве и Медицински Иновации. Само след одобрението на тази институция, ново лекарство, апарат за кръвно или хирургически нож, независимо дали е френски, американски, китайски или немски, може да влезе в употреба във Франция. INSRM e официален посредник между изпълнителната власт и цялата мрежа от лаборатории, болници и клиники. Именно тази институция отхвърля заключенията на професор Дидие Раулт за ползата от „Клорокин“. „Войната“ между двете позиции събуди винаги живата социална чувствителност на французите и Дидие Раулт се превърна в защитник на народа срещу милиардерите собственици на лаборатории, на провинцията срещу столицата и на Марсилия срещу Париж. Правителството направи крачка назад, като разреши употребата на „“Клорокин“, но само в крайни случай.
Чувството, че някои печелят много пари от „Коронавируса“ се настани постепенно в съзнанието на обществото. Ролята на предишният министър на здравеопазването, госпожа Аниес Бюзен, в спада на доверието в управляващите, тепърва ще се изяснява. Оказа се, че нейният съпруг е бил начело на института INSRM, точно когато се е подписвал договора за „сътрудничество“ с Китай. Заподозрени в „конфликт на интереси“, днес и двамата са в оставка.
Божидар Чеков

Comments

comments

About David Asenov