Руската прозорливост

Настъпиха тежки времена. Хората или се затварят вкъщи, или ходят на прибежки. Информацията е оскъдна и монотонна. В Америка жертвите достигнали 1000 на ден, в Европа от 300 до 800! Най-предпазливи са политолозите, коментиращи външната политика. Те нямат нужда от маски. Никаква слюнка не излиза от устата им. Как да излезе, като си глътнаха езиците? Иди коментирай зависимостта на Запада от руските самолети Антонов 124, в условия на епидемията с Коронавируса? Ако само преди една година, някой от тях беше предсказал, че Доналд Тръмп ще звъни на Путин за помощ, неговата Нобелова награда е вързана в кърпа.
Настоящето превъзходство на руснаците във въздушния транспорт, напомня стратегията на Петър Велики по отношение на морската флота. С тази разлика, че руския император не си е давал корабите под наем. В момента Франция внася спешно милион и половина маски от Китай. Всеки ден от китайското летище Шензен излитат самолети за Европа и за САЩ. Еманюел Макрон е ангажирал два тежкотоварни Антонов 124 за една година срещу 30 милиона евро. Няма по-подходящ транспорт в целия свят. Друг самолет, който лети с 865 км/час, с общо тегло 400 тона – няма. Франция не е изключение. Руският превозвач Volga-Dnieper от Уляновск и украинският Antonov Desing от Киев имат договор с НАТО. Натовския код на самолета е CONDOR. Всяка една от 18-те страни членки може да ползва един от 6-те транспортни гиганти, срещу заплащане. Договорът е подписан от Strategic Air Lift Interim от името на Атлантическия клуб и от Ruslan Salis, със седалище в Лайпциг, от името на превозвачите.
В този бизнес няма русофили, нито русофоби. Няма отсрочено плащане. Самолетът излита само след кредитиране на банковата сметка. Парите явно са без „миризма“. Дори Александър Йорданов може да наеме един Антонов 124 за ден-два, ако брои 25 хиляди евра на час.
Все още има публикации за тежкото ежедневие на руснаците. Те обаче стават видимо по-редки. За политолозите Владимир Путин престана да съществува. По медиите настъпи „Мъртво вълнение“. Въпрос на оцеляване. Първо – лично, колективното за сега не е с предимство. Времето на карантината се точи безкрай. Тази принудителна пауза ни кара да мислим.
Трябваше ли да се стигне до бедствено положение, за да разбере „Светът“, че без Русия не може?

Божидар Чеков
Париж
04/04/2020г

Comments

comments

About David Asenov